Cod portocaliu de vreme rea. Meteorologii anunță potop: inundații și vijelii

Vremea continuă să fie capricioasă și schimbătoare. Chiar dacă ne confruntăm cu călduri mari, meteorologii au făcut un anunț de ultimă oră: urmează ploi puternice, vreme rea și inundații în următoarele ore. Vezi care sunt previziunile negative ale acestei zile.

Cod portocaliu de inundații

Hidrologii au emis, în urmă cu puțin timp, două avertizări Cod portocaliu de tip nowcasting de inundații severe pentru județele Maramureș și Bistrița Năsăud. Pentru Maramureș este valabilă până la ora 20.00, iar la Bistrița, pericolul este până la ora 24.00.

Va ploua semnificativ în aceste zone și se sunt așteptate inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș – bazin amonte S.H. Răzoare, județul Maramureș.

Cea de-a doua avertizare vizează afluenții Someșului Mare, Gersa și Sălăuța. Se vor produce inundații și pe Someșul Mare – afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Rodna, județul: Bistrița-Năsăud.

scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Rodna, județul: Bistrița-Năsăud.

Este valabil și un cod galben de ploi. La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei va ploua semnificativ și atmosfera va fi instabilă. De asemenea, a fost emis și o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, valabilă până miercuri, la ora 10:00.

Cod galben de caldură
Conform ANM, România se află sub un cod galben de val de căldură și disconfort termic accentuat, valabil până în această noapte. Aerul va fi irespirabil pe parcursul zilei și diminețile vor fi foarte călduroase.

Conform specialiștilor, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării, dar în majoritatea regiunilor va fi cald. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor scădea sub 20 de grade.