Pericol major: centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată. Autoritățile române ne îndeamnă să ne procurăm rapid pastilele cu iod

Rușii și ucrainienii se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie. Este vorba despre cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, care zilele acestea a fost ținta unor atacuri. Ambele țări implicate în război atrag atenția asupra unor pericole pentru întreg continentul european în cazul unui incident major care ar afecta centrala nucleară Zaporojie.

Centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată. Pericol major
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, respectiv Zaporojie. Aceasta este situată în sudul Ucrainei și controlată de către armata rusă. În ultimele zile a fost ținta a două bombardamente care au afectat unele dintre instalațiile ei.

Bombardarea instalaţiei Centralei nucleare Zaporojie ”de către forţe armate ucrainene” ”poate fi extrem de periculoasă” şi ”ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, a declarat, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La rândul lor, ucrainienii acuză rușii că se află în spatele celor două atacuri care pun în pericol întreaga Europă. Centrala nucleară Zaporojie se află la cel puțin 800 km de București și este cea mai mare centrală din Europa.

Zaporojoe este operată de Energoatom, care operează și celelalte trei centrale nucleare din Ucraina. La începutul războiului, armata rusă a bombardat puternic zona, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală, existând pericolul unei contaminări nucleare în toată lumea.

Ministrul Sănătății ne îndeamnă să ne procurăm pastilele cu iod
Într-o declarație publică, profesorul Alexandru Rafila i-a îndemnat pe români să-și ridice pastilele cu iod de la farmacie. Ministrul Sănătății a transmis populației să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastile de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie. El a precizat că lumea nu a fost interesată de acest subiect și că milioane de pastile cu iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2500 de farmacii din întreaga țară.

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, a transmis Ministrul Sănătății.

Oficialul a precizat că sistemul este perfect funcțional și că este important ca oamenii să apeleze la acest sistem pus la punct de către Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie atenționează că aceste rețete nu pot fi trimise online și că este necesară prezența fizică la cabinet, ceea ce ar putea produce întârzieri pentru consultațiile programate.