Ziua de duminică vine cu o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii. Mai exact, la data de 7 August este sărbătorită o sfântă mare, căreia multe femei îi poartă numele. Vezi ce este interzis în această zi și ce tradiții se respectă într-o zi așa de mare.
Sfânta Teodora, 7 august
Pe data de 7 august, în fiecare an, o prăznuim pe Sfânta Teodora de la Sihla. Ea a fost prima româncă trecută în rândul sfinţilor, iar sărbătorea este marcată, de data aceasta, cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este o zi mare, în care nu se muncește, nu se spală și nu se fac treburi casnice. Este o zi de post, dedicată rugăciunii.
Teodora s-a căsătorit, dar ea si soțul ei au ales viața monahală. Teodora a intrat la Schitul Vărzăreşti-Vrancea, iar soţul ei, la Schitul Poiana Mărului, unde au urmat calea Domnului și nu au ieșit din vorba Lui. Au dus o viață liniștită, departe de orice plăcere lumeasca.
După moartea ieroschimonahului Pavel, timp de câţiva ani, nu a mai ştiut nimeni de existenţa ei. S-a mutat în pustietate, unde s-a rugat neîncetat. Tradiția spune că părinţii Sihăstriei observau cum păsările intrau pe geamul trapezei şi culegeau fărâmituri de pâine de pe masă, cu care zburau spre Munţii Sihlei. Se spune că Teodora a fost cea care le cerea ajutorul, pentru a supraviețui.
Doi fraţi din Sihăstria au vrut să o vadă pe Teodora învăluită într-o lumină de foc, iar atunci au aflat detalii surprinzătoare. Sfânta le-a mărturisit acestora că Îl rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, să îi trimită un preot care să o împărtăşească, întrucât simţea că trebuie să plece în curând la Hristos.
Auzind acestea, cei doi frați au deci să o ajute și l-au adus pe ieromonahul Antonie, însoţit de diaconul Lavrentie. Aceasta și-a spus toate păcatele şi a fost împărtăşită cu Sfintele Taine, Sfânta Teodora şi-a ridicat privirile spre cer. Ea a rostit cuvintele „Slavă Ţie Doamne pentru toate’, apoi şi-a dat duhul în brațele Domnului.