Elena Udrea, care a început executarea pedepsei de șase ani, și-a văzut fiica în închisoare și s-a revoltat acum față de regulile din penitenciarele din România
Fostul ministru al dezvoltării, Elena Udrea, cea care de doar câteva luni și-a început executarea pedepsei de șase ani de închisoare, după o serie de încercări nereușite de a evita acest lucru, a descoperit acum regulile pentru ca o mamă să-și poată vedea fiica.
Revolta din închisoare a Elenei Udrea
Condamnată la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, dosar în care a adus un prejudiciu de opt milioane de lei statului român, și cu alte două dosare de corupție pe rol, Elena Udrea a reușit recent să-și vadă, pentru prima oară de când a fost închisă, fiica.
Într-o lungă postare pe pagina ei de Facebook, fostul ministru se plânge acum de regulile din penitenciarele din România ce trebuie urmate în timpul unei astfel de vizite. Aceasta se plânge de faptul că aceste vizite au loc în spatele unui geam de protecție, ce nu permite unei mame nici măcar să-și ia copilul în brațe.
„Dacă tot au fost știri despre întâlnirea pe care am avut-o cu fetița mea, o să aduc în discuție o știre absurdă creată de prevederea legală care face ca un copil să își vadă mama aflată în detenție doar printr-un geam numit “dispozitiv de protecție”, fără să poată atinge, fără să îi poată sta în brațe, fără să poată simți iubirea mamei, care îi lipsește atât de mult.
Cine a putut gândi o tâmpenie că asta? Prin aceasta regulă, o mamă, condamnată eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz în serviciu, are același regim de primire a vizitelor ca un criminal în serie condamnat pe viață. Despre ce protecție poate fi vorba și a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei???
S-au creat momente dramatice, când copii au început să urle și să lovească cu pumnii și picioarele geamul care îi împiedica să ajungă la mamele lor. Dacă tot există o cameră special amenajată pentru astfel de întâlniri “mama și copilul”, de ce nu se permit aceste vizite aici fără să fie nevoie de nenumărate avize, aprobări și semnături ajungând până la cea a directorului penitenciarului?”, a scris Elena Udrea pe pagina ei de Facebook.
Aceasta susține că există studii făcute în SUA care au arătat că acești copii, ale căror mame se află în detenție, rămân cu traume pentru tot restul vieții, cu riscul ca și ei să devină ulterior infractori. În aceste condiții, Elena Udrea califică această regulă drept „inumană, chiar barbară”.
„Lăsați copiii să își poată întâlni mamele, să aibă parte, măcar în cele câteva ore pe lună în care sunt permise vizitele, de îmbrățișarea lor, să poată sta în brațele lor să simtă iubirea și alinarea pe care brațele și săruturile unei mame le aduce”, mai scrie fostul ministru.
Problema pachetelor cu alimente
Elena Udrea trece apoi la o altă problemă pe care o identifică în regulamentul privind regimul de detenție în România, și anume modul în care deținuților le este permis să primească pachete cu alimente. Trebuie subliniat că fostul ministru reiterează faptul că a ajuns la închisoare în urma unui abuz la Înaltei Curți, dar susține că dacă tot este „obligată să stea în penitenciar, măcar să încep să fac ceva bun pentru cei de aici”.
Astfel, în noua sa misiune, Udrea susține că regulamentul ce prevede că un deținut nu poate primi decât un singur pachet, o dată pe lună, compus din 10 kg mâncare plus 6 kg de fructe și legume este complet nepractic.
„Cum poți păstra mâncarea 30 de zile??? Mai ales că acum, la 30 de grade afară, mâncarea nu rezistă de pe o zi pe alta, având în vedere că nu există frigidere aici, sau chiar și iarna este imposibil să păstrezi mâncarea și mai ales fructele și legumele pentru o lună întreagă. Și care este logica acestei reguli??? Cât timp există dreptul la a primi 3-5 vizite pe lună, de ce nu se poate împarți cantitatea de mâncare pentru a fi primită în tranșe la fiecare vizită??? Există și camere cu 16 femei care oricum sunt supra aglomerate.
Unde să mai depozitezi și mâncarea pentru atâtea persoane? Înțeleg că nu se pot îmbunătăți condițiile de cazare, cum nu se poate îmbunătăți nimic în România, dar niște reguli logice, simple, care să ușureze atât viața celor care sunt condamnați să stea aici, dar și a celor care lucrează în penitenciare, poate cineva să gândească?”, a mai scris pe pagina sa de Facebook fostul ministru al dezvoltării, cea care gestiona din această funcție bugete de sute de milioane de euro în timpul austerității impuse de regimul Băsescu.
Udrea subliniază că „este nevoie de o minte luminată și cu bune intenții” pentru a schimba problemele din legislația actuală, iar apoi vorbește de faptul că în penitenciare sunt mulți deținuți cu evidente probleme psihice ce ar trebui internați în clinici speciale și nu în pușcării.