Calendar ortodox 6 august 2022. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 6 august 2022. Este zi de mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși. În fiecare an, la data de 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox și cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia.

Calendarul ortodox al zilei de sâmbătă, 6 august 2022
Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia. Primele reprezentări iconografice ale Schimbării la Față datează din secolul al VI-lea. Este vorba despre mozaicul din Biserica “Sfântul Apolinarie“ din Ravenna și cel din Mănăstirea “Sfânta Ecaterina“ din Sinai.

Sfânta Scriptură ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos luând pe Petru, Iacov și Ioan pe muntele Taborului “S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Schimbarea la față este sărbătoarea care ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Potrivit Tradiției, minunea a avut loc cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Sa.

Scopul săvârșirii acestei minuni a fost de a întări credința apostolilor, ca atunci când vor vedea patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului, să nu se tulbure.

Tradiția populară spune că în ziua în care este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului, agricultorii duc la biserica primele roade ale recoltelor pentru a fi binecuvântate.

Dezlegare la pește de Schimbarea la Față a Domnului
La data de 6 august, în fiecare an, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru ca toți credincioșii să se bucure de praznicul Schimbării la Fața a Domnului. Toți cei care țin postul Sfintei Marii, pot în această zi să consume pește și mâncare din pește.

Conform rânduielilor, dezlegarea la pește trebuie privită ca o răsplată pentru credincioșii care țin post, precum și o modalitate prin care este sărbătorit Mântuitorul Iisus Hristos.

În primele veacuri, Mântuitorul a fost simbolizat ca pește, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.