Adrian Năstase, fost premier al României între anii 2000 – 2004, se plânge că are o pensie foarte mică. Acesta a dat statul în judecată pentru recuperarea pensiei speciale.
Fost șef al Guvernului în perioada 2000 – 2004, Adrian Năstase este un susținător al pensiilor speciale. Acesta dezvăluie că suma pe care o încasează lunar este foarte mică.
Adrian Năstase a anunțat ce pensie încasează. Fostul premier a dat statul în judecată pentru recuperarea celei speciale
Într-o apariție televizată la Antena 3, fostul prim-ministru a spus că are o pensie lunară care se învârte în jurul a 5.000 de lei pe lună, circa 1.000 de euro.
Pensia medie în România este ceva mai mare 1.800 de lei (1.846 de lei pe primul trimestru al anului 2022). Circa 4,6 milioane de români primesc o astfel de sumă.
Adrian Năstase (72 de ani) consideră că primește ”foarte puţin” de la statul român. Întrebat cât crede că ar trebui să primească, fostul premier a fost ironic: ”Am primit ce trebuia – aproape doi ani de închisoare”.
Fostul premier Adrian Năstase, care a fost condamnat pentru corupție, este un aprig susținător al pensiilor speciale acordate unor categorii de privilegiați, precum miniștri, parlamentari sau înalți funcționari.
La același post de știri, Năstase a punctat faptul că pensiile parlamentarilor reprezintă doar 5% din sumele alocate pentru pensiile speciale.
Fostul om politici a subliniat că indemnizaţiile similare ale procurorilor şi judecătorilor sunt de zece ori mai mari, dar de acestea nu se atinge nimeni.
Cariera politică a lui Adrian Năstase, de la mărire la decădere
Adrian Năstase este unul dintre cei mai importanți oameni din politica internă post-decembristă.
Acesta a îmbrăcat o carieră politică la puțin timp după cădere comunismului. A ocupat, rând pe rând, mai multe funcții importante în statul român.
A fost ministru de Externe al României din partea FSN, la puțin timp după Revoluție. A fost și președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD.
Apogeul său politic a fost între 2000 și 2004, atunci când a condus Guvernul României. A fost aproape de a ajunge și șeful statului.
La alegerile prezidențiale din 2004 a candidat din partea PSD la funcția de președinte al României. Avea să piardă la mică diferență, în al doilea tur de scrutin fiind învins de Traian Băsescu: 48,77% la 51,23%.