Calendar ortodox 5 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 5 august 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Acest sfânt este prăznuit în fiecare an la data de 5 august, când Biserica marchează în Calendar, sărbătoare cu cruce neagră.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 5 august 2022
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este prăznuit în fiecare an, pe data de 5 august. S-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crainiceni din județul Botoșani și a primit la botez numele Ilie. A fost primit cu multă dragoste în viața monahală de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și apoi al doilea patriarh al României.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris mai multe poeme adunate într-o culegere intitulată “Hrană duhovniceasca”, tipărite în condiții grafice precare, de către ucenicul sau, părintele Ioanichie Paraiala.

Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare rugăciunea dedicată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, prăznuit de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 5 august 2022.

O, Cuvioase Părinte Ioane, viață cerească ai petrecut pe pământ, căci de la Sfântul Botez ai primit numele marelui prooroc Ilie, iar la primirea chipului îngeresc, Sfântului Ioan Botezătorul spre ocrotire ai fost încredințat. De aceea, ai urmat în viață pilda lor. Pentru viața ta sfântă din pustie, trecând din lumea cea deșartă, Domnul ți-a odihnit sufletul în strălucirea Raiului, iar trupului tău osârduitor i-a dăruit nestricăciunea, arătând întru tine slava numelui Său.

Acestea avându-le în minte, noi, nevrednicii și păcătoșii, venim cu umilință și evlavie, rugându-te să nu ne treci cu vederea când alergăm la ajutorul tău.

Semnificația sărbătorii cu cruce neagră în Calendarul Ortodox Român
Sărbătorile din Calendarul Ortodox sunt însemnate cu cruce roșie și cruce neagră. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.

Potrivit Doxologia, diferenţa dintre sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor. În zilele de sărbătoare cu cruce roșie nu se lucrează. Acestea se țin ca duminicile.

Tot în această zi, 5 august 2022, Biserica Ortodoxă serbează Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului și face pomenirea Sfântului Mucenic Evsignie, a Sfinților Mucenici Catidie și Catidian, a Sfintei Nona, mama Sfântului Grigorie Teologul, a Sfântului Favie, episcopul Romei și a Sfântului Evghenie Etolul.