Meteorologii avertizează: urmează un Weekend de foc!

România este cuprinsă de călduri extreme. Ne bucuram că am scăpat de caniculă după câteva zile cu ploi, dar se pare că temperaturile nu revin la normal prea curând. Meteorologii au emis un nou avertisment de călduri, valabil în următoarele zile.

Cod galben de caniculă
ANM a emis un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru următoarele patru zile. Astfel, weekend-ul va fi unul canicular, spre fericirea celor care merg la plajă, la mare, dar spre nefericirea tuturor, având în vedere că ne confruntăm de prea mult timp cu temperaturi de foc.

Urmează patru zile cu temperaturi de până la 37 de grade la umbră în vestul și în sudul țării valul de căldură, unde valul de căldură se va extinde și va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Zonele vizate sunt Capitala și județele Satu Mare, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Buzău, Brăila, Ialomița, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt. Și nopțile vor fi foarte călduroase, cu temperaturi de peste 25 de grade mai ales la câmpie.


Codul galben este valabil și in Capitală. Valul de căldură va provoca un disconfort termic ridicat chiar si noaptea. Specialiștii ne recomandă să nu ieșim din case decât deplasarea este neapărat necesară. Minimele nu scad sub 20 de grade și vântul va adia, dar slab.

Meteorologii avertizează că disconfortul termic se va menţine ridicat şi în prima parte a săptămânii viitoare, mai ales în regiunile vestice şi sudice. Temperaturile nu scad prea curând și, la fel ca luna iulie, și luna aceasta vom avea parte de multe episoade de calduri insuportabile.

“În vestul şi în sudul ţării valul de căldură se va extinde şi va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade”, au arătat meteorologii.