Calendar ortodox 4 august 2022. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 4 august 2022. Sărbătoare mare miercuri, pentru toți credincioșii. Vezi ce sărbătorim astăzi și ce tradiții se respectă în această zi mare. Află care sunt sfinții zilei și dacă este cruce roșie sau neagră în calendarul bisericesc.

Sfinții zilei de 4 august
În fiecare zi este o sărbătoare importantă, dar pe 4 august are loc una care nu este marcată cu cruce roșie sau neagră în calendar. Cei șapte tineri din Efes, pomeniți pe 4 august sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin.

Cei șapte sfinți s-au opus poruncii date de împărat și au nu au vrut să ia parte la un festival păgân. Astfel, ei au ales să stea deoparte și să se roage la Dumnezeu pentru creștinii care erau torturați pentru că nu renunțat la credința lor.

Când s-a aflat ce făceau, au ales să se ascundă într-o peșteră, de teamă că vor fi prinși. Împăratul Deciu a poruncit ca peștera să fie zidită pentru ca cei șapte tineri din Efes să nu aibă acces la mâncare și la aer și să moară. Astfel, Dumnezeu nu i-a lăsat la greu și le-a oferit somn timp de 200 de ani. După o săptămâna de la trezirea lor, cei Sfinții șapte tineri din Efes au trecut pe lumea cealaltă.

Tradiții în ziua de joi
De-a lungul timpului, oamenii au dobândit mai multe credințe, obiceiuri și tradiții. Aceștia le respectă pentru a se asigura că nu vor fi urmăriți de ghinion. Și pentru ziua de joi au apărut mai multe tradiții, de care oamenii țin cont cu sfințenie.

Se spune că cele mai durabile căsătorii sunt oficiate joi sau duminică. Tradiția spune că cele care au loc în alte zile nu vor avea niciun noroc. De altfel, este ziua închinată pentru dragoste. Este bine să speli icoana Maicii Domnului cu busuioc şi să te speli cu apa aceea şi s‑o dai pe flori, pentru a avea noroc în iubire.

Joia este bine să te speli și să te pieptăni, pentru a fi frumoasă. De asemenea, este bine să îți tai și unghiile în aceeași zi.