Calendar ortodox 1 august 2022. Începutul Postului și Scoaterea Sfintei Cruci

Calendar ortodox 1 august 2022. Biserica Ortodoxă marchează în această zi prima zi din Postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante posturi din anul bisericesc. Totodată este cinstită Scoaterea Sfintei Cruci, iar Biserica face dezlegare la ulei și vin.

Calendarul ortodox al zilei de luni, 1 august 2022
A început Postul Sfintei Marii. Originea Postului Adormirii Maicii Domnului a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. Potrivit Tradiției, la început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, iar cei din Ierusalim țineau opt zile de post.

Citește și: Rugăciunea zilei de luni

Existau și creștini care posteau toată luna august, precum și creștini care posteau în luna septembrie. În zilele noastre, postul Sfintei Marii începe la data de 1 august și se termină pe 15 august, având o durată de două săptămâni. Pe 15 august, în Calendarul Ortodox este marcată Adormirea Maicii Domnului.

În popor acest post este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

În perioada postului, în bisericile din țară preoții săvârșesc, împreună cu slujba Vecerniei, și cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu înseamnă doar înfrânarea de la mâncărurile de frupt, sau de dulce, ci de la tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu.

Scoaterea Sfintei Cruci – sărbătoare la 1 august 2022
Biserica Ortodoxă prăznuiește în prima zi din luna august Scoaterea Sfintei Cruci.
Potrivit Tradiției, pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De la 1 august și până pe 15 august se făceau diverse procesiuni pentru a-i feri pe creștini de boli și alte suferințe.

Tropar la Praznicul Scoaterii Sfintei Cruci

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui protivnic daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.

Alți sfinți sărbătoriți pe 1 august, în Calendarul Ortodox: Sfinții șapte Mucenici Macabei: Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim si Marcel, mama lor, Solomoni, și dascălul lor Eleazar.

Se face pomenirea sfinților nouă Mucenici care au mărturisit în Perga Pamfiliei: Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Catun si Evcleu.

Tot la 1 august este pomenit Sfântul Papa cel Tânăr, Sfântul Mucenic Eleazar, Sfântul Mucenic Chiriac, Sfântul Mucenic Teodor, Sfântul Mucenic Polieuct și sunt pomeniți Sfinții Mucenici Mini și Mineu.