Luna Iulie se încheie așa cum a început, cu o sărbătoare extrem de importantă. La finalul acestei săptămâni sunt sărbătoriți mai mulți sfinți. Unul dintre cei mai importanți este Sfântul Calinic, care a avut un rol mare în religia noastră.
Sfântul Calinic, omorât de păgâni
În calendarul ortodox, pe 29 iulie, sunt pomeniți următorii sfinți: Sfântul Rege și Martir Olav al Norvegiei; Sfântul Mucenic Eustație din Georgia; Sfântul Mucenic Veniamin; Sfântul Mucenic Mamant; Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi; Sfântul Mucenic Calinic. Sfântul Calinic a fost un sfânt important, care a murit pentru Dumnezeu, pentru iubirea pentru El.
Sfântul Mucenic Calinic s-a născut într-o familie creștină și de mic a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu. A încercat mereu să îi convingă pe cei care se închinau la idoli că Dumnezeu este unul singur și i-a adus pe mulți pe drumul credinței. Pentru faptele sale, a fost prins de păgâni și dus la judecată, în fața unui boier numit Sacherdon.
„Acesta este Calinic, care a venit din alte țări în cetatea noastră și învață poporul să nu aducă jertfe zeilor, nici să li se închine lor și pe mulți îi duce în urma înșelăciunii sale.”, strigau păgânii.
Tradiții în zi de post
Boierul a poruncit să fie încălțat cu pantofi din fier, cu piroane de fier și să fie dus pe jos într-o altă cetate, dar niciun efect: Sfântul mergea de parcă nu simțea durere și cânta psalmul lui David și chiar a reușit să întreacă și caii. Ultima poruncă a fost să-l ardă în cuptor. Când l-au băgat în foc, Sfântul Calinic și-a făcut semnul crucii și i-a mulțumit lui Dumnezeu. Când focul s-a stins, trupul sfântului a fost găsit nevătămat. Credincioșii l-au luat și l-au îngropat.
În ziua Sfântului Calinic se ține post. Nu se consumă alimente de dulce, lapte, carne sau ouă, doar de origine vegetală. Este o zi importantă, de rugăciune, în care îi mulțumim Domnului pentru câte a făcut pentru noi.