Pensionarii români pierd această facilitate! A fost anulată definitiv

Vești proaste pentru o parte dintre pensionarii din România. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anularea hotărârii de Guvern nr. 1043/2003, în baza căreia este acordată cota gratuită de electricitate. Aflați în următoarele rânduri despre ce este vorba și care sunt pensionarii vizați.

Pensionarii energetici pierd cota de curent gratuit
Românii care s-au pensionat înainte de 30 septembrie 2000, cu vechime de cel puțin 15 ani, care beneficiază în prezent de o cotă gratuită de curent electric pentru consum casnic de 1.200 kWh pe an, pierd acest beneficiu, vechi de aproape 20 de ani.

Este vorba despre cei care au lucrat în unități ale fostului Minister al Energiei Electrice și de la foștii giganți energetici de stat RENEL și CONEL, precum și soții supraviețuitori ai celor decedate între timp.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anularea hotărârii de Guvern nr. 1043/2003, în baza căreia este acordată cota gratuită de electricitate pentru aceste categorii de persoane.

Actul normativ stabilea că toate costurile cotei gratuite anuale de 1.200 kWh sunt suportate de companiile urmașe ale foștilor angajatori ai pensionarilor beneficiari.

Potrivit informațiilor publicate de Profit.ro, la actualul preț plafonat de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici care, anul trecut, au consumat în medie cel mult 100 kWh pe lună, 1.200 kWh înseamnă 816 lei pe an de persoană, respectiv o medie de 68 lei pe lună.

Totodată, la prețul de 0,8 lei/kWh, aferent casnicilor cu consum între 100 și 300 kWh în 2021, costul este de 960 lei pe an de persoană (80 lei pe lună în medie).

Câteva mii de beneficiari ai cotei de curent gratuit
În 2003, când a fost aprobată Hotărârea Guvernamentală cu privire la cota de curent gratuit, existau în jur de 15.000 de beneficiari. Între timp numărul acestora s-a diminuat și se vorbește despre faptul că au mai rămas câteva mii.

Facem precizarea că anularea HG care a stabilit această facilitate pentru cei care au lucrat în unități ale fostului Minister al Energiei Electrice, a survenit în urma unuin proces intentat de compania Electrica SA în urmă cu 2 ani.

Compania a reclamat în instanță că HG-ul încalcă principiul ierarhiei actelor juridice, a fost adoptat fără avizul consultativ al Consiliului Economic și Social (CES), aduce atingere dreptului de proprietate și încalcă dispozițiile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale în ceea ce privește scopul pentru care se constituie o societate, respectiv profitul.