Calendar ortodox 28 iulie 2022. La jumătatea săptămânii, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe patru dintre primii șapte diaconi ai Bisericii. Este vorba despre Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Hirotonirea lor în treapta de diacon este relatată în Faptele Apostolilor (6,1-6). Ceilalți trei diaconi sunt: Ștefan (sărbătorit pe 27 decembrie), Filip si Nicolae.
Calendarul ortodox al zilei de joi, 28 iulie
Iată ce trebuie să știe credincioșii despre cei patru sfinți diaconi, sărbătoriți în fiecare an la data de 28 iulie. Sfântul Prohor a fost hirotonit episcop în Nicomidia și l-a însoțit pe Sfântul Apostol Ioan pentru o vreme, în insula Patmos.
Potrivit Tradiției, Nicanor a primit mucenicia în ziua în care Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre. Despre Timon se știe că a fost episcop în Bastoria, o cetate din Arabia. Potrivit unei tradiții, Timon a murit răstignit în această cetate.
Sfânta Parmena a vestit Evanghelia Domnului în Macedonia. Această sfântă a murit ca mucenic, la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117).
Ceilalți trei diaconi care completează numărul de șapte diaconi, primii diaconi ai bisericii sunt: Ștefan, Filip și Nicolae. Sfântul Ștefan nu este prăznuit în această zi, pentru că este sărbătorit pe 27 decembrie. Nicolae nu se numără printre ei pentru că a căzut în erezie, în timp ce Filip este pomenit de Biserică pe 11 octombrie.
Alți sfinți sărbătoriți joi, 28 iulie 2022. Se face pomenirea Sfântului Mucenic Eustatie din Ancira, a Sfântului Mucenic Acachie cel Nou, a Sfintei Mucenițe Drosis, a Cuvioasei Irina din Capadocia și a Cuviosului Pavel, întemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.
Rugăciunea care se citește joia
Există câte o rugăciune specială pentru fiecare zi din săptămână. Dimineața se citesc Rugăciunile începătoare, după care rugăciunea zilei. Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare rugăciunea zilei de joi. Îți va da putere și te va pregăti pentru o nouă zi.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Până la finalul lunii iulie, în Calendarul Ortodox nu mai apare nicio sărbătoare mare, cu cruce neagră sau roșie, însă luna august debutează cu Schimbarea la față a Domnului – sărbătoare cu cruce roșie, zi în care Biserica face dezlegare la pește.