Alertă meteo Cod Portocaliu: Temperaturi record și vijelii puternice! Harta completă

Share
Alertă meteorologică tip Cod Portocaliu de vreme extremă. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie anunță val de căldură persistent și disconfort termic accentuat în București și 15 județe din țară.

Avertizare meteo de vreme extremă
Codul portocaliu este valabil toată ziua de miercuri, 27 iulie. Potrivit specialiștilor ANM, în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Judeţele marcate cu cod portocaliu sunt: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova – parţial şi Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti-Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj – integral.

Miercuri, 27 iulie, la orele 12.00 intră în vigoare și un cod galben cu fenomenele vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat, care afectează mai multe județe din vestul, centrul și estul țării.

Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Cod galben și Cod portocaliu de ploi și vijelii!
România împărțită între caniculă și vijelii! Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabil 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00, pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei.


Alertă meteo Cod Portocaliu: Temperaturi record și vijelii puternice! Harta completă

Potrivit ANM, local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

Tot pentru ziua de 27 iulie a fost emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă pentru centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud.

Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată joi, 28 iulie, intervalul orar 03.00- 22.00 în nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

ANM arată că, local, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.