Ordine la mobilizare sau război pentru rezerviști. MApN a făcut anunțul

MApN face precizări importante după ce, în ultimele zile, rezerviștii români au primit acasă ordine la mobilizare sau război. În contextul războiului de la granițele țării noastre, au apărut tot felul de speculații legate de această mobilizare. Vă prezentăm poziția oficială a Ministerului Apărării Naționale.

Ordine la mobilizare sau război pentru rezerviștii români
Avocatul Aurel Moldovan a declarat că a primit acasă un ordin de chemare sau mobilizare la război și că autoritățile știu mai multe, însă nu vor să ofere detalii. El a susținut că a fost întrebat ce număr poartă la pantofi, la chipiu, la talie, ceea ce l-a făcut să creadă că va începe un atac important. Inițial a primit un ordin de restabilire a datelor personale privind stagiu militar, iar apoi ordinul de chemare sau mobilizare la război, care ar fi ajuns la toți rezerviștii români.

Am primit săptămâna trecută un ordin de restabilire a datelor personale privind stagiu militar. Astăzi în schimb, am primit acest ordin de chemare sau mobilizare la război a tuturor rezerviștilor. Eu, cum sunt rezervist și sunt locotenent în rezervă, vă dați seama că am rămas șocat, ştiind că mă duc cu un lucru şi mă trezesc cu altceva, a povestit Aurel Moldovan.

Avocatul este convins că se pregătește ceva, la nivel național, despre care nimeni nu vorbește deocamdată. Aurel Moldovan nu concepe ca un tânăr care nu are nicio experiență cu arma, să fie trimis la război.

Reacția oficială a MApN
Ca urmare a speculațiilor care s-au făcut în spațiul public la primirea acestor ordine la mobilizare sau război, oficialii MApN au venit cu lămuriri menite să calmeze populația. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale a transmis că nu se pune problema de război și că rezerviștii trebuie să se prezinte la cazarmă numai în situația decretării sau instituirii stării de mobilizare de asediu sau de război.

Constantin Spînu de la MApN a mai precizat că astfel de documente au toți rezerviștii care sunt prinși în rezerva de mobilizare, rezerva operațională a Armatei României în statele de mobilizare ale unităților militare și le au atașate la livretul militar.

Potrivit spuselor sale, ordinul de mobilizare se activează numai în situația în care se va declara stare de mobilizare sau stare de asediu sau război, situație în care este nevoie de mobilizarea armatei.