Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră: izolarea, obligatorie!

Pandemia a redevenit unul dintre cele mai comentate subiecte ale momentului. Se vorbește tot mai mult despre infectarea cu covid, iar autoritățile nu au deloc scenarii pozitive pentru perioada următoare. Alexandru Rafila a făcut acum un avertisment de ultimă oră, în ceea ce privește izolarea obligatorie.

Izolarea rămâne obligatorie
Se vorbește tot mai mult despre pandemia de coronavirus, deși numărul de infectări nu este unul tocmai mare și spitalele nu mai sunt la fel de aglomerate. Totuși, specialiștii spun că valul șase va atinge curând apogeul și situați va fi una critică fie la începutul lunii August, fie la finalul acesteia.

Marți, profesorul Rafila a fost întrebat dacă cei care au covid trebuie să stea în izolare. Acesta a explicat că, în cazul în care rezultă pozitivi, trebuie să stea în izolare, iar medicul de familie poate da concediu medical pe 5 zile, atât cât este perioada obligatorie.

Cât despre impunerea unor reguli noi, ministrul spune că nu se pune problema acum despre așa ceva. Masca de protecție rămâne în continuare opțională, deși nici obligativitatea ei nu ar fi una tocmai utilă. Profesorul Alexandru Rafila consideră că simpla purtare a măștii nu este utilă, pentru că cea mai importantă este acoperirea corectă a nasului și a gurii, pentru a te proteja și a-i proteja cu adevărat pe cei din jur.

”Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă.

Important nu este să porți masca, ci să o porți și corect. E greu să stabilești puncte de control din 5 în 5 metri ca să verifice cineva chestiunea asta. Este important ca populația să înțeleagă și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a declarat ministrul.