Avertisment de vreme extremă: cod roșu de caniculă și vijelii de proporții

remea este extrem de schimbătoare la noi în țară, dar zilele acestea ne dă mari bătăi de cap. Temperaturile au devenit insuportabile și extrem de ridicate și, cum nu era de ajuns, lovesc și ploile și furtunile. Meteorologii au emis o avertizare valabilă pentru majoritatea regiunilor din țară în următoarea perioadă.

Cod roșu de caniculă
Weekend-ul acesta va fi unul cu adevărat de foc în toată țara. Este cod roșu de temperaturi extreme, cu un aer irespirabil, valabil până duminică. Ziua de sâmbătă este cu adevărat caniculară, motiv pentru care specialiștii ne recomandă să nu ieșim din case dacă nu este neaparat necesar.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, cuprinse între 39 și 42 de grade și minime nocturne de 24 de grade.

Temperaturile rămân extrem de ridicate și duminică, mai ales în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, cu temperaturi de 41-42 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități

În medie, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade la umbră, dar la soare vor depăși semnificativ 40 de grade. De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou spre restul regiunilor, dar cele mai vizate zone rămân Oltenia, Dobrogea și Muntenia.

Vijelii și ploi puternice
În ciuda căldurilor sufocante, se pare că nu scăpăm nici de vremea rea. Potrivit ANM, avertizarea meteo este valabilă astăzi, 23 iulie 2022, între orele 12.00-21.00. În acest interval, vremea va fi extrem de instabilă, marcată de intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torenţiale.

Cantitățile de apă vor depăși izolat 20-35 l/mp, dar temperaturile vor rămâne tot ridicate. Vremea este schimbătoare, dar seara se va mai răcori sub 30 de grade.