Incendiu puternic lângă Atena – la intervenție participă și pompieri români

Un incendiu puternic a izbucnit marți, 19 iulie, pe versanții Muntelui Penteli, în suburbiile din nordul Atenei, protecția civilă din Grecia cerând evacuarea a nouă sate din această zonă, transmit Greek Reporter și agenția France Presse, cea din urmă preluată de Agerpres.

Un număr de 350 de pompieri, 15 avioane şi nouă elicoptere au fost mobilizate în încercarea de a stinge flăcările, care ameninţă localităţile Penteli, Nea Penteli, Daou, Dioni, Kallitechnoupoli, Anthoussa, Drafi şi Dassamari, au anunțat pompierii eleni.

Incendiul a izbucnit mai întâi în zona Daou, în Penteli, și s-a propagat în direcția Drafi, dar nu amenință încă zonele rezidențiale, a precizat serviciul grec de pompieri.

Locuitorii din zonele Penteli și Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni și Kallitechnioupoli au primit anterior o alertă prin SMS la numărul de urgență 112, care i-a avertizat să fie pregătiți pentru orice alte instrucțiuni din partea protecției civile și a pompierilor.

Observatorul Naţional, care se află în zonă, a fost de asemenea evacuat. George Papavasileiou, cercetător la filiala Penteli a Observatorului Național din Atena, a anunțat pe pagina sa de Facebook că personalul părăsește incinta pentru că „incendiul de pădure a scăpat de sub control”. „Pentru moment, nu există persoane încercuite de flăcări” în sate, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al pompierilor. Focul, amplificat de un vânt puternic, a dus de asemenea la închiderea unor drumuri.

La operațiunile de stingere a incendiului din apropierea Atenei participă și pompieri români. Potrivit Pressone, numărul acestora se ridică la 28, informația fiind confirmată și de publicația elenă Ekathimerini.