Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri de care nu trebuie să uiți

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului, timp de două săptămâni. Afla când începe anul acesta și ce trebuie să faci.

Tradiții importante pe timpul postului
De regulă, Postul Adormirii Maicii Domnului începe în prima zi din luna august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea, postul începe cu o zi mai înainte. Astfel, postul începe anul acesta la 1 August. Românii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri azi, dar și în timpul postului.

Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni, perioadă în care credincioșii au parte de o curățire atât trupească, cât și sufletească, devin mai buni, se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru mântuire. În această perioadă este interzis consumul de carne, lapte și derivate ale acestora. Cu alte cuvinte, credincioșii vor găti și vor consuma numai mâncăruri de post.

Un alt lucru de care trebuie să țină cont cei care postesc este acela că, în postul Adormirii maicii Domnului, Biserica cere ca în zilele de luni, miercuri și vineri până la ora 15:00 să se țină post negru. După această oră se pot consuma numai alimente uscate. De asemenea, în zilele de marți și joi nu se vor consuma mâncăruri gătite cu ulei.

Ce este interzis în post
De asemenea, în postul Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți, botezuri, nu se organizează petreceri și alte evenimente de natură socială ce implică muzică, dans și distracție.

În multe sate din România nu se aprinde focul cu două zile înainte de această mare sărbătoare, altminteri oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc lucrurile și să ia boli. De altfel, gospodarii vor avea recoltele blestemate și fără roade dacă vor lucra în această mare zi, iar vitele li se vor îmbolnăvi și gospodăria se va destrăma.

Este interzis fetelor ca în această zi mare să își taie părul și să-l arunce la gunoi, însă e indicat să-și pună busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul, iar cei care vor merge înapoi, vor atrage tristețea Maicii Domnului.

În data de 15, bărbații își schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuți purtând pălărie după această dată sunt luați în râs de către ceilalți săteni. Tot lor le este interzis să doarmă pe prispa casei în această zi.