Calendar ortodox 19 Iulie 2022. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii, închinată Sfintei Fecioare

Luna Iulie este plină de evenimente speciale, pline de însemnătate. Aflăm acum că la data de 19 Iulie este rememorată o sfântă mare, care l-a iubit pe Dumnezeu până când și-a dat ultima suflare. Vezi despre ce este vorba și află care este cea mai puternică rugăciune către marele personaj al Scripturii.

Sfânta zilei de 19 Iulie
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în fiecare an, în data de 19 iulie, enoriașii o sărbătoresc pe Sfânta Macrina. Ea a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa și a dus o viață plină de iubire de Dumnezeu alături de logodnicul ei, ambii fiind creștini adevărați.

Fecioara a decis să nu se mai căsătorească, după ce logodnicul său a murit de o boală grea. Nu a mai acceptat pe nimeni în viața ei și a suferit în tăcere pierderea bărbatului cu care avea să se căsătorească.

„Nu este drept că fecioara logodita o dată cu un bărbat să caute după aceea iar logodnă; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singură naștere, și o singură moarte”, spunea Sfânta Macrina.

Fecioara și-a dăruit sufletul lui Dumnezeu
După decesul logodnicului ei, Sfânta Macrina intră în monahism împreună cu mama sa, Emilia. La nouă luni după moartea Sfântului Vasile, ea a fost vizitată de Sfântul Grigorie de Nyssa, care a găsit-o pe patul morții. Se îmbolnăvise din cauza asprei aceze în care trăia.

Cei doi își împărtășesc amintiri despre Sfântul Vasile, vorbesc despre natura omenească, dumnezeiască iconomie și despre viața de apoi. Înainte de a-și da ultima suflare, Sfânta Macrina s-a rugat Domnului astfel: „Stăpâne Atotputernice Doamne, Carele dai odihnă trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu iară le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iartă-mi mie păcatele mele, Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, și dă-mi mie cu suflet curat să ies înaintea Ta din acest trup stricăcios, dăruiește-mi mie ca sufletul meu fără de păcat să se înalte, ca tămâia înaintea Ta.”

Rugăciune puternică
Cea mai puternică rugăciune închinată fecioarei Macrina. Rostește-o ori de câte ori te simți singur și simți că nu mai poți merge inainte. Aceste cuvinte vor trimite asupra ta ajutorul Sfintei.

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; şi luptând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii se bucură, Preacuvioasă Macrina, duhul tău.