Sfântul Ilie 2022. Pe ce dată îl sărbătorim pe cel numit Aducătorul de ploaie

An de an, credincioșii creștin ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie la data de 20 iulie. Conform tradiției, Sfântul Ilie este cunoscut drept Aducătorul de ploaie, iar creștinii îi poartă mult respect, fiind prăznuit în perioada sezonului agrar, unde ploaia are o importanță deosebită.

Cine a fost Sfântul Ilie
Despre Sfântul Ilie se spune că a fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a “închide și a deschide cerurile”, singurul profet care apare în Evanghelia lui Iisus și cel care L-a cunoscut pe Dumnezeu față în față.

De asemenea, este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul, creștinismul. Numele de Ilie provine din cuvântul ebraic Elijah, care înseamnă “Dumnezeu este Domnul meu”.

Despre Sfântul Ilie nu se cunosc multe informații, însă, în Evanghelie se spune că s-a născut în ținutul Tesvi din Galaad, cu 800 de ani î. Hr. Sfântul Ilie a avut o misiune profetică, aceea de a-l anunța pe Regele Ahab, din Israel, că urmează o mare secetă.

Auzind această veste, regele Ahab a hotărât să-l ucidă pe Sfântul Ilie, însă, fiind sub protecția Lui Dumnezeu, s-a putut ascunde într-o peșteră, lângă un pârâu, unde avea mâncare adusă de păsări.

Ilie, asemenea Mântuitorului, a fost ridicat la cer, însă ca un rob al lui Dumnezeu, cu o căruță de foc. Atât în credința creștină, dar și cea iudaică, Sfântul Ilie este considerat făcător de minuni.

Tradiții de Sfântul Ilie
În data de 20 iulie, în toate bisericile ortodoxe se fac slujbe speciale de Sfântul Ilie și se pomenesc cei trecuți în neființă care au purtat acest nume.

Fiind cunoscut ca protector al pogoarelor, Sfântul Ilie are puterea de a aduce grindină și vijelii atunci când oamenii nu îi respectă ziua. De asemenea, Sfântul Ilie poate aduce răcoarea și ploaia, alungând canicula de pe ogoare.

De ziua Sfântului Ilie, oamenii obișnuiau să consume mere și nuci, roadele toamnei, nu pe cele ale verii ca să nu cadă grindina. În zona rurală, femeile culegeau busuioc pe care îl puneau la icoanele bisericii.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind o zi în care nu se spală haine și nu muncește pământul. În schimb, apicultorii recoltau mierea în această zi.