Calendar ortodox 16 Iulie 2022. Tradiții importante de Circovii de vară

Calendar ortodox 16 Iulie 2022. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii sâmbătă. Tradiții mari de Circovii de vară, cea mai importantă perioadă a acestui anotimp. Vezi ce este complet interzis în această zi, dar și ce trebuie să faci cu mare responsabilitate.

Sfântul zilei de 16 Iulie
Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen împreună cu cei 10 ucenici ai săi sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 16 iulie. Acesta l-a iubit pe Dumnezeu și a dus o viață sub binecuvântarea Lui, făcând mereu voia Lui.

Avea mai mulți ucenici, care au fost prinși în perioada execuțiilor, dar el nu a fost găsit. Când a aflat de ce întâmplate, a mers după ei pentru a-i determina să nu își piardă încredere în Dumnezeu până la moarte. Cu toții au fost interogaţi şi torturaţi, apoi mai întâi au fost omorâţi ucenicii, după care şi Sfântul Atinoghen.

Tradiții de Circovii
Circovii de Vară se serbează timp de trei zile, între 16-18 iulie. Această sărbătoare marchează jumătatea verii pastorale, în care au loc fenomene extreme ale vremii. Conform mitologiei, Circovii sunt „Divinităţi meteorologice care provoacă fenomenele violente ale naturii pe timpul verii (vârtejuri, tunete şi trăsnete) şi pagubele aduse de fiarele sălbatice în turmele de vite”.

Circovii de Vară mai sunt cunoscuți și ca Circovii Marinei, denumire preluată de la Sfânta Muceniță Marina care este prăznuită pe 17 Iuliei. Se spune că Sfânta este foarte schimbătoare, adică este bună cu unii si rea cu alții. Pe unii ii pedepsește dacă fac ceva greșit de ziua ei, pe alții îi ajută si dacă muncesc în ziua cea mare.

Gospodinele vad în timp dacă ziua le este de bun augur si dacă are rost să o sărbătorească. Cel mai mult este respectată de femeile și nevestele tinere. Se spune că cine muncește de ziua Marinei se va umple de bube pe tot corpul, iar Recoltele lor vor fi distruse în totalitate.