Calendar ortodox 15 Iulie 2022. Sărbătoare mare și zi de post pentru credincioși

Calendar ortodox 15 Iulie 2022. Vezi ce sfânt este sărbătorit astăzi, vineri, zi de post și rugăciune pentru toți credincioșii. Este o zi mare pentru creștinii ortodocși, pe care trebuie să o trateze ca atare. Vezi ce trebuie să faci astăzi.

Sfântul zilei de 15 Iulie
În fiecare an, la data de 15 Iulie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinţii Mucenici Chiric şi Iulita, mama lui si pe Cuviosul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului. Este o sărbătoare mare, în care sunt rememorări sfinți importanți, cu un rol semnificativ în religia noastră.

Sfânta Iulita este mama Sfântului Chiric, care la puțină vreme după ce l-a născut pe acesta, a rămas văduvă. Aceasta și-a educat copilul să-l iubească pe Dumnezeu și să nu renunțe la Acesta pentru nimic. Chiar dacă avea doar trei ani, când Împăratul l-a pus să se lepede de Hristos, a mărturisit că este creștin și nu renunță la credința lui.

Aceste cuvinte l-au înfuriat și mai rău pe judecător, ceea ce l-a făcut să îl lovească pe Chiric cu piciorul, moment în care copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și a murit. Mama sa, Iulita, a suferit zile întregi de chinuri absolut cumplite, pentru ca ulterior să i se taie capul pentru că nu a renunțat la iubirea pentru Dumnezeu.

Este zi de post, ceea ce înseamnă că trebuie să consumăm alimente de origine vegetală, fără lapte, carne sau ouă. De asemenea, este o zi destinată rugăciunii, faptelor și gândurilor bune. În unele zone chiar se fac slujbe speciale pentru zilele de post, se săvârșește taina spovedaniei, iar duminica cea a împărtășaniei.

Nu este bine să porți dușmănie cuiva niciodată sau gând rău, pentru că totul se va întoarce asupra ta. Se spune că cine doarme până la prânz intr-o zi de post va fi leneș toată viața și nu va realiza nimic din ce își propune.