Calendar ortodox 14 Iulie 2022. Sărbătoare mare pentru credincioși joi

Luna Iulie este marcată de o mulțime de evenimente importante. În fiecare zi are loc un eveniment mare, important, iar pe 14 Iulie se întâmplă la fel. Vezi ce sarbatoare are loc astăzi și ce trebuie să faci, ce reguli trebuie să respecți, dar și ce este complet interzis intr-o astfel de zi,

Sfinții zilei de 14 Iulie
Este sărbătoare pentru creștinii ortodocși la data de 14 Iulie. Eveniment mare joi pentru toti credincioșii. Mai exact, la această dată, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Nicodim Aghioritul. A fost teolog și învățător al Bisericii Ortodoxe, reînnoitor al isihasmului, canonist și scriitor de poeme liturgice.

fost canonizat în 1955, iar de atunci este sărbătorit an de la aceeași dată. Încă de la o vârstă fragedă, el a fost trimis la Smirna, pentru căpăta învățătura dascălului Ierotei. Acesta a dus o viață plină de credință și iubire pentru Dumnezeu și niciodată nu a încălcat voia lui.

La vârsta de 26 de ani, acesta a intrat în monahism, la Mănăstirea Dionisiu, iar după ani de ascultare, Sfântul Nicodim Aghioritul a fost tuns rasofor și a primit numele de Nicodim. De atunci, viata lui s-a schimbat radical.

Sfântul Nicodim Aghioritul și-a dorit foarte mult să se dedice întru-totul rugăciunii în liniște, motiv pentru care a părăsit pentru totdeauna Mănăstirea Dionisiu și s-a retras într-o chilie aproape de Haries. A postit, a făcut fapte bune și a dus o viața dedicată credinței.

Rugăciune către Sfântul Nicodim
În această zi este bine să ne rugam la marele sfânt daca avem probleme, dacă ne lipsește ceva și avem nevoie de ajutor. Este indicat să ținem post daca avem o legătură specială cu sfântul și simțim că ne este mai bine dacă postim.

“ Spre sfârșit, de o mare neputință copleșit, adeseori te rugai lui Dumnezeu să te primească la Dânsul. Așa între viață și moarte ai ajuns la Karyes, și aproape paralizat te-ai pregătit de înfricoșata trecere în Veșnicie, prin Mărturisire generală, Maslu și zilnică Împărtășire cu Preacuratele Taine. Iar din pricina oboselii, nu mai puteai spune cu mintea rugăciunea lui Iisus, ci mai întâi cu glas tare, iar apoi doar cu starea nemișcată de închinare.

Bucură-te, stâlp ce călăuzești pe noul Israel spre evlavie Bucură-te, nor răcoritor celor încinși în cuptorul păcatelor Bucură-te, însetare după vederea față către față a lui Hristos Bucură-te, nevoință peste fire în via Lui tainică Bucură-te, rugăciune pentru plinirea de Sus a ostenelii iubirii Bucură-te, îmbrățișare ultimă a moaștelor Sfinților Macarie al Corintului și Partenie Bucură-te, sărutare a moaștelor Părinților duhovnicești în nădejdea Învierii Bucură-te, chemare cu umilință a rugăciunilor lor mijlocitoare Bucură-te, înainte-pășire prin credință în odihna Domnului Bucură-te, icoană vie a lui Hristos răstignit Bucură-te, sfințenie, ce nu încetezi a purta valul smereniei Bucură-te, fericită vedere a nevredniciei proprii, ce poți purta strălucirea dumnezeirii Bucură-te, Sfinte Nicodim, iconom credincios al Cuvântului dumnezeiesc!”