Calendar ortodox 13 iulie 2022. Tradiții importante de Sfântul Gavriil

Luna iulie este una dintre cele mai importante din an, în care sunt sărbătorite cele mai importante evenimente religioase, precum și sfinți mari. La data de 13 iulie este sărbătorit Sfântul Gavriil, care a făcut multe minuni și a adus cele mai importante vești. Vezi ce tradiții se respectă astăzi.

Sfântul Gavriil, 13 iulie
Pe data de 13 iulie 2022, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil. Tot în această zi, se face și pomenirea: Sfântului Alexander Schmorell; a Sfântului Cuvios Stefan Savaitul; a Sfintei Mucenițe Golinduh și a Sfintei Cuvioase Sara.

Sfântul Arhanghel Gavriil este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 26 martie, în ziua de după Buna Vestire, pe 8 noiembrie când este sărbătorit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și pe 13 iulie, atunci când se face pomenire de toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Gavriil a fost arhanghelul bunelor vestiri, care a adus cele mai importante vești. A fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească nașterea Mântuitorului și tot el a fot cel care a adus vestea zămislirii Maicii Domnului lui Ioachim și Anei.

Tradiții de Sfântul Gavriil
În această zi nu se muncește, nu se fac treburi casnice și nu se spală și chiar se ține post. Chiar dacă nu este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, se spune că ar fi mai bine să o respectăm ca pe un eveniment religios de mare amploare.

Sfântul Gavriil a fost primul care a dat vestea și a rostit numele lui Iisus. Gavriil a dat numele Sfântului Ioan Botezătorul și a vestit și că se va naște. Se spune că Sfântul este protectorul familiei, al copiilor, la care mamele și viitoarele mame se roagă pentru a avea sănătate, pentru a da naștere unor prunci sănătoși.