Seceta continuă să facă ravagii în România. Anunțul făcut de specialiștii ANM

Seceta continuă să facă prăpăd în România, iar veștile pentru perioada care urmează nu sunt prea bune. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că lipsa ploilor continuă să afectze grav țara noastră.

Vești proaste pentru perioada care urmează
“Din punct de vedere agro-meteorologic, vorbim de o seceta pedologică extremă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Bărăgan, Banat, Crișana, Maramureș, acolo unde deficitele de apă sunt deosebit de accentuate”, a precizat Elena Mateescu într-o intervenție la Antena 3.

Din păcate veștile nu sunt foarte bune nici pentru restul verii. Elena Mateescu a declarat că stimările pentru următoarele luni indică un deficit de precipitații în majoritatea zonelor țării.

Canicula se întoarce în România, iar temperaturile cresc tot mai mult de la jumătatea lunii iulie, valorile din termometre ajungând chiar și la 37-38 de grade Celsius.

Cele mai afectate zone vor fi cele din vestul și sudul țării, iar luna august va fi una mult mai călduroasă decât în anii precedenți.

“Așa cum arată și perspectiva pentru următoarele trei săptămâni, la acest moment, estimările arată în continuare un semnal pentru cantități de precipitații deficitare, iar de la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, temperaturi în creștere, care să se apropie din nou de pragul unei zile de caniculă 34-36 de grade.

Se întoarce canicula. Din 18 iulie valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius.

Zonele cele mai afectate, la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. Zonele extracarpatice, acolo unde discutăm despre seceta pedologica extremă.

Cu siguranță acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol.

Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus directorul ANM.