Calendar ortodox 10 iulie 2022. Ce sfinți mari sărbătorim

Calendar ortodox 10 iulie 2022. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc în această zi pe Sfintii 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei, care au pătimit în vremea impăratului Liciniu. Tot pe 10 iulie sunt sărbătoriti Sfintii Mucenici Vianor si Siluan, Sfântul Mucenic Apolonie din Sardia, Sfintii zece mii de Părinti din pustiile Egiptului si Sfântul Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Calendar ortodox 10 iulie 2022. Ce sfinti mari sărbătorim
Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei sunt sărbătoriti in fiecare an pe 10 iulie. Dintre acești sfinti mucenici fac parte Leontie, Mavrichie, Daniil și Antonie. Aceștia și-au mărturisit credinta în Hristos și au fost osânditi la moarte. Le-au fost tăiate mâinile și picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncat în foc.

Unii au murit în momentul în care li s-au tăiat mâinile și picioarele, dar alții au fost aruncați de vii în foc. Sfintii au fost arși, iar oasele lor au fost aruncat în rîul Lices. Ele au fost luate din acest rîu de câțiva credinciosi și puse la loc de cinste. După moartea lui Liciniu, s-a înăltat o biserică în cinstea lor, iar oasele lor cele sfinte au fost așezate aici și s-au transformat în izvor de tămăduiri.

Tropar Sfinţilor 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Mântuitorului Dumnezeu, Cel Ce a povăţuit pe popor prin mare, cu picioare neudate şi pe Faraon cu toată oastea l-a înecat, Aceluia Unuia să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pe ostaşii lui Hristos cei purtători de chinuri, să-i lăudăm credincioşii cu cuget dumnezeiesc, ca pe nişte surpători ai rătăcirii şi luminaţi biruitori, cântând lui Dumnezeu laudă de biruinţă.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pătimitorilor cei ce v-aţi nevoit luminat pe pământ şi aţi răbdat chinurile, aţi primit în cer cununile, cântând cu un glas lui Dumnezeu cântare de biruinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind legaţi prin credinţă de unirea sufletului, aţi năvălit împotriva rătăcirii şi v-aţi arătat, biruitori purtători de cununi, cântând împreună cu un glas laudă de biruinţă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preacurată Maica lui Dumnezeu, roagă neîncetat pe Dumnezeu, Cel Ce S-a întrupat din tine şi de sânurile Tatălui nu S-a depărtat, să izbăvească de toată primejdia pe cei pe care i-a zidit.