Sărbătoare mare sâmbătă, 9 iulie. Cruce neagră în calendar

Este mare sărbătoare în Calendarul Ortodox din România. Ce sărbătorim astăzi. Timp de peste 600 de ani, această icoană a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

În Calendarul ortodox se cinstește în ziua de 9 iulie Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț, care este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România.

Icoana din naosul bisericii o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sf. Gheorghe, fiind ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare. În mana dreapta are sulița, iar în cea stânga sabia. Aceasta icoană este cunoscută și sub numele de Lidianca pentru că ar fi o copie după o icoană a Maicii Domnului din Lida și pentru că are chipul Sf. Gheorghe, originar din Lida.

În anul 1821, icoana Maicii Domnului a fost scoasă din Mănăstirea Neamț și dusă într-o poiană tainică, de pe Muntele Rusu, în locul în care se află astăzi Schitul Icoana Veche. Aici, icoana a fost îngropată, împreună cu alte obiecte valoroase, din cauza turcilor care îi urmăreau pe eteriști.

Astăzi, icoana Maicii Domnului se află în biserica cea mare a Mănăstirii Neamț, închinată Înalțării Domnului, fiind cinstită drept făcătoare de minuni.

Pictura este protejată cu o îmbracaminte metalica, ornamentată cu pietre prețioase între anii 1844-1845, în timpul staretului Neonil (+1853).

Astăzi, pe locul în care a fost îngropată icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se află Schitul Icoana Veche.

Între anii 1844-1845, icoana a fost îmbrăcată în argint aurit și ornamentată cu pietre prețioase.

Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț unui moșier rus, pe nume Certkov. Descendenții lui Certkov au așezat icoana în biserica din sat în anul 1846. Pe spatele icoanei se află o inscripție în care se spune că icoana este o copie fidelă a icoanei trimise din Constantinopol, de către împăratul Manuel Paleologul.

Rugăciune la Maica Domnului PreaSfanta Fecioara Maria
prin Icoana Maicii Domnului „Îndrumatoarea”

Ceea ce Eşti Izvor a toată Inţelepciunea Indrumă paşii noştri pe
Cărarea Mântuirii, Stăpână,
căci numai Tu ai Purtat în
Pântecele Tău şi ai Născut
pe Cel Ce a Luat firea neputincioasă a lui Adam ca s-o Innoiască şi să o Aşeze pe Scaunul Slavei Cereşti.

În Braţele Tale ai Purtat cu
Cuviinţă Dumnezeiască pe
Soarele Dreptăţii,
Cel Ce cu Razele Iubirii Sale de oameni , Luminează inimile celor ce se nevoiesc pe Calea Dobândirii Virtuţilor.

Pe Acesta Roagă-L, Fericită,
să ne Dăruiască Indurările Sale, Iertând nedreptăţile noastre şi Aşezându-ne la Limanul vieţuirii curate!

Amin!