Un tânăr chirurg, nevoit să facă naveta zilnic București-Pitești și retur, acuză că locuinţele de serviciu se dau pe „pile“

Andrei Gaitan, medic chirurg la Spitalul Județean Argeș, e revoltat pe sistemul medical. Tânărul face naveta zilnic între București și Pitești și acuză că nu i s-a dat o locuinţă de serviciu, deşi ar fi făcut cereri în acest sens, în timp ce persoane nou angajate şi „cu relaţii” ar beneficia de ele.

Un tânăr chirurg, nevoit să facă naveta zilnic, acuză că locuinţele de serviciu se dau pe „pile“

Andrei Gaitan e medic chirurg la Spitalul Județean de Urgență Argeș. El locuiește în București, așa că în fiecare zi face naveta între cele două orașe, București-Pitești-București. Deși ar fi făcut cereri pentru o locuință de serviciu în acest timp, evident, nu a primit niciuna, dar alții au avut prioritate înaintea lui: persoane cu „pile”, cu relații, acuză el.

„Lucrez de 5 ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi tot de atâta timp fac naveta, zilnic, între Bucureşti şi Piteşti. Mă trezesc la ora 4:30 şi străbat cei mai bine de 200 de km dus-întors, zilnic, pentru a fi prezent la această unitate medicală strălucitoare.
În aceşti 5 ani am cheltuit o mică avere pe drum şi chirie, ca să nu mai zic de oboseală care se acumulează stând prin staţii. Nu o să vă povestesc despre cum se simt 45 de minute petrecute în soare după o zi de agitaţie şi operat, nu o să mai spun cum se simte frigul combinat cu oboseala, seara, prin autogara şi nu o să vă zic nimic despre trenurile care fac 2-3 ore între Bucureşti şi Piteşti… despre mirosul puternic de pişat din tren, despre camarazii de drum sau despre cum se simte, iarnă, Gara de Nord la ora 9 seara.
Operez la Super Spitalul de Urgenţă Piteşti cazuri realmente grele, cu risc mare. Am făcut operaţii ce nu s-au mai practicat în Argeş. Prin prisma muncii mele, Spitalul încasează deconturi de zeci şi sute de milioane. Într-o lume normală, cu oameni sănătoşi la cap, toate aceste lucruri ar conta. Oamenii puşi să managerieze Spitalele ar fi interesaţi de viaţă angajaţilor… fie ei medici, asistente, infirmiere, brancardieri sau portari…”, a scris el în mediul online.
Foarte mulți oameni din mediul online i-au dat dreptate medicului. Postarea tânărului de pe Facebook s-a viralizat. Ea continuă astfel:
„Pe vremea când am terminat specialitatea şi m-am angajat, era o lege… sau mai bine zis un mit… o legendă urbană (am ajuns să aflu mai târziu) care spunea că primeşti o primă de încadrare şi un apartament de serviciu, temporar. În 5 ani, conducerea de geniu a minunatei unităţi medicale nu a reuşit să rezolve această problemă, nici chiar după 4-5 cereri redactate de mine în acest sens, la care, nici până în ziua de azi nu am primit răspuns”, a scris medicul Andrei Găitan pe Facebook.
”Motivul pentru care scriu este acela că, aceste apartamente de serviciu există dar se dau, cui trebuie” întotdeauna.
Spre exemplu, în urmă cu o săptămână, după ce am realizat una dintre cele mai grele intervenţii chirurgicale de până acum (am operat un cancer în stadiul IV de limba şi planşeu bucal – intervenţia a durat mai bine de 6 ore), am primit un telefon şi am aflat că epidemioloaga spitalului, un personaj angajat de 2-3 luni, tocmai a primit apartament. Nu e MINUNAT?! Asta însemna management performant şi de calitate.
Punând în balanţă un chirurg care îţi aduce bani de 5 ani, cu criterii de performanţă ridicată şi epidemiologul care abia a trecut pragul spitalului… îl alegi pe cel din urmă. Logic! Corect! Just! Nimic ciudat aici…
Pentru manager, directorul medical şi pentru tot şefii, bosulicii, sefutii şi pilele lor am deschis agenda cu programări pe 2025. Se pare că mai am două locuri disponibile: unul în martie 32 şi altul pe 1 aprilie.
Asta e ţara… Ăştia suntem… Şi nu cred că ne vom face bine vreodată…”, a adăugat medicul.

Reacțiile autorităților după acuzațiile medicului chirurg

Tot Andrei Gaitan a mai făcut o postare pe Facebook recent și a mărturisit că a reușit să atragă atenția prin cele scrise.
„Am fost contactat, din cadrul Primariei Pitesti, de domnul primar si domnul prefect ce s-au aratat interesati de situatia descrisa de mine. (…) As vrea sa inchei prin a va spune ca nu doresc sa pozez intr-un justitiar, intr-un Robin-Hood al sistemului de sanate. Nu doresc sa ocup vreo functie in cadrul spitalului sau pe altundeva. Vreau sa imi vad de cariera si atat. Aspectele legate de partea birocratica si de organizare nu ma intereseaza catusi de putin. Cred ca asemenea probleme sunt treaba autoritatilor”.

„Este de neacceptat să faci naveta sute de kilometri ca să tratezi pacienţi în Argeş şi să fii tratat mizerabil! Sunt indignat să aflu situaţia medicului Andrei Gaitan şi vreau să aflu dacă este rea-voinţă, lipsă de respect, dar şi nerespectarea legii! Voi face un demers instituţional către Consiliul Judeţean Argeş pentru că vreau să ajungă la mine informaţii clare: câte locuinţe de serviciu sunt disponibile în judeţ, pentru medici, cum se dau şi cui!“, a declarat pentru Adevărul prefectul Radu Perianu.