Calendar ortodox 8 iulie 2022. Tradiții importante și interdicții de Precup

Luna iulie este marcată de o mulțime de sărbători, care mai de care mai importante. La data de 8 iulie este sărbătorit Precupul, cu ocazia căruia trebuie să ținem cont de multe tradiții și obiceiuri, pentru a nu fi urmăriți de ghinion.

Tradiții de Precup
Luna iulie este una dintre cele mai interesante. În această perioadă au loc multe sărbători importante, aproape în fiecare zi. La data de opt iulie, toți credincioșii sărbătoresc Precupul, o sărbătoare veche, de care majoritatea oamenilor din România țin cont pentru a se asigura că au noroc și sunt protejați de probleme.

Mii de creștini ortodocși îl pomenesc vineri, 8 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic Procopie și pe mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia. Oamenii din zonele rurale se tem de Sfântul acesta, despre care se spune că ar fi protectorul recoltelor. În calendarul popular, sărbătoarea se numeşte „Precup“, „Pricop“, „Pricope“ sau chiar „Procopie“.

Interzis de Precup
În general, oamenii se feresc să muncească ziua de 8 iulie, pentru că sfântul a-l distruge recoltele lor. Se spune că nu trebuie să mergi pe cîmp, la seceriș sau să treci astăzi, pentru că Sfântul Precup se va răzbuna pe tine și îți va produce pagube mari.

Ziua trebuie respectată pentru apărarea în faţa grindinilor, vijeliilor, arşiţei, focului, lupilor, bolilor copiilor. Despre femeile care lucrează în această zi de Precup, în popor se crede că lupul le va fura pruncii. Mai mult, aceștia se pot îmbolnăvi. Nu au voie nici măcar să le spele hainele.

Astăzi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. Astfel, femeile au voie să gătească și să facă pachete de pomana, dar nu au voie să măture sau să facă ordine prin casă. Precupie mai este și sfântul care ferește oamenii de opărit și de apă fiartă. Se spune că el te va feri de probleme de acest gen dacă în această zi îi faci pe plac.