Avertizare ANM: cod roșu de ploi torențiale și vijelii!

Vremea o ia razna la noi în țară. În ultima perioadă a fost extrem de schimbătoare și, pe lângă temperaturile extrem de ridicate, ne-am confruntat și cu ploi puternice și vijelii. Se pare că nu scăpăm nici acum de instabilitatea atmosferică, iar meteorologii anunță un cod roșu de vreme deosebit de rea.

Vreme la extreme în România
Meteorologii au emis un Cod roșu de averse torențiale, valabil pentru județele Giurgiu și Teleorman. Acesta este valabil până la prânz, cu posibilitatea de a fi extins. Sunt așteptate ploi semnificative din punct de vedere cantitativ, averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp și frecvente descărcări electrice. În zonele respective a plouat mult în ultima perioadă și chiar au avut loc inundații și furtuni mari.
În județul Giurgiu sunt vizate localitățile Mihăilești, Ghimpați, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Letca Nouă, Singureni, Grădinari, Clejani, Mârșa, Iepurești și Bulbucata.

De asemenea, zonele vizate din Teleroman sunt Videle, Orbeasca, Botoroaga, Călinești, Blejești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Mereni, Olteni, Vedea, Frăsinet, Rădoiești, Cosmești, Talpa, Scurtu Mare, Drăgănești de Vede, Drăcșenei, Săceni, Moșteni, Necșești, Purani, Sfințești și Crevenicu. Aici pot avea loc ploi mari și fenomene extreme.

Avertizare meteo ANM
Meteorologii aduc vești rele și pentru jumătatea de nord a Moldovei, Transilvania, Muntenia şi nord-estul Olteniei. Astfel, specialiștii au emis un Cod portocaliu de averse și vijelii, valabil până la ora 12.00. În tot acest timp va ploua cu putere, vor avea loc vijelii mari, mai ales în jurul orei prânzului, precum și descărcări electrice și grindină.

Mai exact, judeţele avertizate sunt: Bucureşti, Ilfov, Călăraşi (jumătatea de vest), Ialomiţa (jumătatea de vest), Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea (vest), Buzău (nord), Bacău (vest), Bistriţa – Năsăud (nord şi est), Harghita, Mureş, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi. Cei care locuiesc aici sunt sfătuiți să evite deplasările dacă nu sunt necesare.