Românca ucisă în Egipt n-a avut nicio șansă să se salveze. Rechinul Mako își atacă prada cu o viteză uriașă

Românca ucisă într-o stațiune de la Marea Roșie, Egipt, n-a avut nicio șansă să se salveze. Rechinul care a atacat-o, din specia Mako, este unul extrem de periculos.

În ultimele zile, două turiste din Europa, o austriacă (68 de ani) și o româncă (aproximativ 50 de ani) au fost ucise de un rechin în apropiere de Hurgada.

Rechinul Mako, una dintre cele mai periculoase specii din lume. Românca din Egipt n-a avut nicio șansă să se salveze
Anunțul în ceea ce o privește pe turista din România a fost făcut duminică, 3 iulie. Ministerul egiptean al Mediului a declarat că două femei au fost ucise într-un atac al rechinilor în apropiere de Hurghada, o stațiune populară de la Marea Roșie.

Informația conform căreia cea de-a doua victimă este o turistă din România a fost furnizată de Reuters.

Atât femeia din Austria, cât și cea din țara noastră, nu au avut nicio șansă de a scăpa din colții rechinului, în zona de la Marea Roșie unde au fost atacate.

Reacția unui martor care a asistat la tragica scenă
O femeie care se afla în vacanță atunci când a avut loc tragedia, povestește cum a încercat, disperată, să anunțe salvamarii că un rechin se află în apă.

„Salvamarul a râs de mine după ce l-am anunțat ce am văzut, trecând foarte aproape pe lângă mine, în apă. Înaintea noastră, trei persoane l-au avertizat că este un rechin în apă, dar nu făcea nimic. Văzând că înotam cu prietena mea cât de repede puteam spre pod, a sărit după mine și l-am avertizat imediat ce am văzut. Mi-a zis să mă calmez, așa ceva nu se poate, precis că am văzut un delfin și râdea chiar și după ce m-a scos. Văzând că nu ne calmăm, a sărit în apă, spunând (râzând) „I go to check it”. Efectiv nu credea pe nimeni. Ce prost trebuie să fii să sari în apă dacă lumea îți spune așa ceva. După câteva minute s-a întâmplat ceea ce nu trebuia să se întâmple… Nu știu ce trebuia să fie reacția perfectă din partea noastră (a martorilor), dar un lucru este sigur: ei nu sunt absolut deloc pregătiți pentru așa ceva. Nici pentru o simplă rană. Mă refer la salvamarii din zona de mare. Zero.

Încă după prima avertizare trebuia să reacționeze imediat, să fluiere, să scoată oamenii din apă, pentru siguranța oamenilor. Bine că pentru fiecare prostie fluieră, dar acum nu s-a întâmplat nimic. Suntem șocați cu totii, și cei care l-au văzut în apă, și cei care s-au uitat la întâmplări din afară, neputând să ajute că efectiv nu aveau cum.

Nici măcar un walkie-talkie nu aveau să comunice unul cu altul. Foarte dezamăgitor. Poate dacă reacționează în timp, femeia ar trăi încă. Așa nu avea șanse deloc. A sângerat la locul accidentului. Deși se zice că a murit după ce a fost transportată la spital, dar hm… după așa un accident… Și ce s-a întâmplat după aceea? Lumea a luat cina, s-au distrat mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Pentru că mulțimea nu a știut ce s-a întâmplat. În afară de puținii care au știut despre accident, hotelul nu a spus nimânui nimic… Absolut incredibil și șocant. Un lucru știm: niciodată nu mai mergen în Egipt. Prima și ultima dată”, a relatat femeia, într-un comentariu, la o postare pe Facebook.

Rechinul ucigaș de lângă Hurgada face parte din specia Mako, una dintre cele mai periculoase din lume.

De regulă, un rechin Mako are lungimea corpului de până la 4 m. Acesta este considerat cel mai rapid rechin din lume. Coada sa îl ajută să înoate foarte iute în apa mărilor și oceanelor.

96 km/h poate atinge un rechin Mako, conform SharkSider.com
Această specie trăiește în toate apele temperate și tropicale, mai ales în vestul Oceanului Atlantic și Indo-Pacific, în Strâmtoarea Gibraltar, Insulele Aleutine, Hawaii, la adâncimi de cel mult 500 m.

Rechinul poate atinge o greutate de până la 600 kg. Femela este în general mai mare decât masculul. Are capul lung, de formă conică, botul ascuțit, iar dinții mari, ascuțiți și fără zimți.

Rechinul Mako își atacă prada cu o viteză uriașă

Rechinul Mako vânează observându-și prada, cu un simț impresionant, de la foarte mare distanță. După ce este gata să atace, acesta se năpustește asupra țintei cu o viteză de peste 75 km/h, atacând înainte ca prada să știe că este acolo.

Se deplasează în sus și în jos, înainte și înapoi, smulgând bucată după bucată din trupul prăzii, până când în cele din urmă aceasta nu mai poate riposta.