Sărbătoare cu cruce neagră marți, 5 iulie 2022. Atenție, sunt patru zile cu cruce neagră în această săptămână – ce înseamnă

Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret. Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie. Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei.

Trecerea sa la cele vesnice i-a fost descoperita de Dumnezeu. Inainte de a inspecta lucrarile de extindere a bisericii, Sfantul Atanasie si-a imbracat hainele de sarbatoare. In momentul in care urca pe schele, se prabuseste cupola bisericii atat peste Sfantul Atanasie, cat si peste ceilalti frati care lucrau la zidurile bisericii. Desi cupola a cazut peste el, trupul sau a ramas nevatamat, neavand decat o rana la picior. Din aceasta rana a curs atunci sange, care a fost luat de frati cu graba si cu care s-au facut multe vindecari. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Atanasie s-a infatisat de mai multe ori inaintea fratilor lui, uneori ca sa-i mangaie si sa-i intareasca, iar alteori ca sa-i certe.

Rugăciune către Sfântul Atanasie de la Aton – 5 iulie 2022
“ De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele și să se împlinească dorințele noastre.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viață, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ți aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinților tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuții, căci toată pofta și dorirea cu totul ai întors-o către Însuși Cel Ce te-a zidit.

Făcându-ți mintea stăpânitoare patimilor și îndreptându-te cu fapte dumnezeiești, ai săvârșit călătoria cea bună. Și prin dreapta credință, ai biruit pândirile, viclenirile și măiestriile demonilor, alegând ca un înțelept partea cea bună.

Din tinerețe părăsind toate cele pieritoare și veselitoare ale vieții, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie și ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ți-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a și ales pe tine pastor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfânta pomenirea ta. Amin! ”

CALENDAR ORTODOX 5 IULIE. Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Lampadie;

– Sfantului Mucenic Vasile si a celor impreuna cu dansul, 70 de mucenici;

– Sfintirii Bisericii Sfantului Mucenic Iulian;

– Sfantului Mucenic Ciprian.

Calendar ortodox 2022 iulie

În această săptămână sunt 4 zile cu cruce neagră.

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză. Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, explică Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

Totodată, părintele a explicat că sărbătorile cu cruce neagră nu le impun credincioșilor un ritual anume, spre deosebire de cele marcate cu cruce roșie, pe care ortodocșii le respectă întotdeauna cu sdințenie, ținând seama de toate obiceiurile.