Calendar ortodox 28 iunie 2022. Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, făcătoare de minuni

Calendar ortodox 28 iunie 2022. În această zi din ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, Biserica Ortodoxă cinstește Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, făcătoare de minuni, cunoscută după numele de Panaghia Tricherousa. Această icoană este cinstită în mod deosebit pe 28 iunie și se află în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.

Calendarul zilei de marți, 28 iunie 2022
Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre Icoana Maicii Domnului cu trei mâini. Panaghia Tricherousa este o icoană de iconostas, foarte veche. Potrivit tradiției, această icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin. Inițial era o icoana realizată întru totul după canoanele iconografice, asemănătoare cu Maica Domnului Hodogitria – “Arătătoarea căii”. Cei care nu cunosc istoria acestei icoane cred în mod eronat că cele trei mâini reprezentate sunt ale Maicii Domnului.

Potrivit Tradiției, Sfântul Ioan Damaschin ținea cuvântări pentru apărarea icoanelor, și drept pedeapsă, iconoclaștii i-au tăiat mâna dreaptă. Atunci, Sfântul Ioan a căzut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerând să-l vindece. Maica Domnului i-a vindecat mâna care s-a lipit, în chip minunat, la locul ei.

În semn de mulțumire pentru această minune, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului o mâna din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Sfinții sărbătoriți în Calendarul Ortodox din 28 iunie
În fiecare an, la data de 31 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Chir și Ioan, care au pătimit pentru Hristos în vremea împăratului Dioclețian, iar la data de 28 iunie se face pomenirea mutării sfintelor moaște de la Canopos la Manutin.

Sfântul Chiril a fost cel care a adus în Manutin moaștele Sfinților Chir și Ioan, zidind acolo o biserică în numele lor. Potrivit tradiției, din momentul în care moaștele au fost aduse în Manutin, duhurile necurate au fost gonite, iar locul a devenit izvor de tămăduiri.

Alți sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox de marți, 28 iunie. Tot în această zi, facem pomenirea:

Sfântului Mucenic Papia, Dreptului Serghie Magistrul (secolul al IX-lea)

Sfântului Mucenic Macedonie

Sfântului Cuvios Ulchian

Sfântului Pavel, doctorul

Sfântului Moise cel depărtat din lume

Sfântului Donag, episcopul Libiei

Sfinților șaptezeci de mucenici din Schitopolis

Sfinților trei mucenici din Galatia

Sfântului Cuvios Magnu