Rugăciunea zilei de duminică. Tradiții și superstiții în ultima zi din săptămână

Rugăciunea zilei de duminică. Începe ultima zi din săptămână cu o rugăciune de mulțumire către Mântuitorul Iisus Hristos și totodată roagă-l să aibă grijă de tine și de familia ta în continuare. Fiecare zi a săptămânii are o rugăciune specială pe care o poți citi dimineața, după Rugăciunile Începătoare.

Aprinde o lumânare sfințită și citește rugăciunea de duminică
Rugăciunea zilei de duminică se citește dimineața, după Rugăciunile Începătoare. Aprinde o lumânare sfințită și rostește această rugăciune care-ți dă putere pentru o nouă săptămână. Ai grijă să mulțumești Lui Dumnezeu pentru că are grijă de tine și de familia ta. Roagă-l să nu te părăsească, să-ți fie alături, să-ți dea sănătatea, minte limpede și spor în toate.

Ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; Ție deci, iubitorule de oameni Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut și le faci tuturor făpturilor Tale.

Doamne Isuse Hristoase, dă-mi Darul, ca să petrec bine și creștinește în această săptămână și să nu păcătuiesc față de Tine ni cu cugetarea, nici cu cuvântul și nici cu fapta, întru mărirea și cinstia Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra apostolilor.

Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, preabunule Stăpâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de păcatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea; iar, în ceasul morții să mă aflu pregătit, cuminecat și cu inimă curată, și să mă aflu demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.

Tradiții și superstiții pentru ziua de duminică
De ziua de duminică se leagă o serie de tradiții și superstiții străvechi, de care unii încă mai țin cont și în zilele noastre.

Se spune că cine se naște în zi de duminică este vesel mereu. Nu e bine să dormi duminică dimineață când preotul săvârșește Sfânta Taină a Liturghiei. Dacă nu mergi la biserică, măcar fă bine și ai grijă să nu stai în pat până târziu, în sfânta zi de duminică. Conform tradiției, necuratul este cel care ne face să dormim mai mult în ziua de duminică, să fim leneși, să ne fie greu să ne ridicăm din pat și să mergem la biserică.

Duminica nu se face foc, iar dacă faci foc, ai grijă ca mâncarea pe care o pregătești să o mănânci în aceeași zi, să nu rămână pe altă dată.

Duminica nu se taie! Nici lemne, nici măcar pătrunjelul pentru mâncare. Este păcat. Se crede din popor, că femeile însărcinate care taie duminica, vor avea copii cu buza tăiată.