Denisa a luat media 10 învăţând de pe telefonul bunicii

Șase candidați din Vrancea au obținut media generală 10 la Evaluarea Națională înainte de contestaţii. Denisa Maria Spătaru are o poveste uimitoare.

Examenele naţionale, care au subiecte unice, demonstrează însă că învăţământul de la ţară, unde tentaţiile sunt infinit mai mici, este uneori mai performant decât meditaţiile de la oraş.

Denisa Maria Spătaru este unul dintre cei şase absolvenţi de gimnaziu din Vrancea care a obţinut nota 10 curat la Evaluarea Naţională din acest an. Fata este din satul Străjescu şi face zilnic naveta la Şcoala Gimnazială „Petrache Blîndu” din Ciuşlea, o localitate rurală aflată la câţiva kilometri de oraş.

Performanţa ei este remarcabilă, amplificată de dorinţa continuă de a-şi aprofunda cunoştinţele. Profesoara de limba română o caracterizează ca fiind un autodidact mereu în căutare de ceva nou. „Este o fată excepţională, care a muncit constant şi a participat în fiecare an la olimpiade. Îmi aduc aminte că în pandemie a învăţat de pe telefonul bunicii, pentru că familia nu avea acasă un computer. Aveau doar telefonul mamei, pe care îl folosea la şcoală sora mai mică a Denisei. De multe ori nu avea semnal şi mă suna seara să-i mai povestesc despre materia pe care o predam. Şi la şcoală, era un copil peste medie, a terminat cu 10 pe linie. M-a uimit încă din clasa a V-a, când mi-a spus că ţelul ei este să ia 10 la Evaluarea Naţională”, a declarat Alina Murgeanu, profesoara de limbă română a Denisei, pentru Adevărul.

Profesoara spune că adolescenta a făcut parte şi din programul de pregătire pentru Evaluarea Naţională derulat de Asociaţia „Sf. Spiridon, Ocrotitorul Copiilor”, unde Alina Murgeanu şi profesoara de matematică Andreea Sîmbotin sunt voluntare.

Cu media 10 la Evaluarea Naţională, Denisa Maria Spătaru poate alege ce liceu îşi doreşte să-l urmeze, iar zilele acestea se va decide dacă va alege Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” sau Colegiul Naţional „Unirea”, având în vedere că oscilează între profilele uman şi real.

La Şcoala „Petrache Blîndu” din Ciuşlea au finalizat cursurile gimnaziale zece elevi, media generală la Evaluarea Naţională la proba de limba română fiind 8.50, lucru care contrazice afirmaţia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care vorbea în ziua în care s-au publicat rezultatele la Evaluarea Naţională că este o calitate slabă a educaţiei în mediul rural.