Calendar ortodox 23 iunie 2022. Este cinstită o mare Sfântă a Ortodoxiei

Calendar ortodox 23 iunie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește în această zi o mare sfântă a Ortodoxiei. Este vorba despre Sfânta Muceniță Agripina despre care tradiția spune că s-a născut la Roma într-o familie de creștini, și a primit încă din copilărie o educație în duhul Evangheliei lui Hristos.

Sfânta zilei în Calendarul Ortodox de joi, 23 iunie 2022
Sfânta Muceniță Agripina, prăznuită la data de 23 iunie, a luat cununa muceniciei în anul 275, în timpul domniei împăratului Valerian. Pentru că a mărturisit dreapta credință în vremea persecuțiilor, această sfântă a fost supusă la numeroase chinuri. În timpul acestora muceniței i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o. Pentru că nu a mai putut îndura chinurile la care era supusă, Sfânta Agripina s-a mutat la Domnului.

Pe locul unde au fost îngropate sfintele sale moaște, a fost ridicată o biserică în cinstea Sfintei Mucenițe Agripina. Potivit tradiției, acolo s-au petrecut numeroase minuni.

Tot în ziua de 23 iunie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintelor Vasa, Paula și Agatonica, a Sfinților Mucenici Aristocleu preotul, Dimitrian diaconul și Atanasie anagnostul, și a Sfântului Mucenic Eustohie preotul și celor împreună cu el, Gaie nepotul sau, și fiii săi Lolia (Lulo), Prov și Urban (secolul al IV-lea).

Dezlegare la ulei și vin, în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
De sărbătoarea Sfintei Mucenițe Agripina, marcată în Calendarul Ortodox la data de 23 iunie 2022, Biserica Ortodoxă face dezlegare la ulei și vin. Credincioșii ortodocși se află în perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, unul dintre cele mai importante posturi din timpul anului bisericesc.

La o zi după sărbătoarea Sfintei Mucenițe Agripina, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai mari sărbători de peste an, marcată în calendar cu o cruce roșie. De altfel, aceasta este penultima sărbătoare cu cruce roșie din luna iunie, înainte de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.