Vremea rea revine în România! Cod galben de vijelii

Ploile și vreme rea nu ne dau pace. Deși a sosit vara și ne-am fi așteptat la temperaturi extrem de ridicate, vreme frumoasă, se pare că România nu se bucură de toate acestea. Meteorologii au emis un nou cod galben de vreme extrem de rea, vijelii și ploi, valabil în majoritatea regiunilor din țară.

Cod galben de vreme rea
Meteorologii au emis o nouă alertă de cod galben. Potrivit informațiilor, în mai multe județe din țară, vântul va sufla cu putere, cu o viteză de 55…75 km/h. Cele mai multe probleme vor apărea la altitudini mai mari, unde rafalele vor depăși 90 km/h. Instabilitatea atmosferică va depăși normele și situația se va înrăutăți spre finalul intervalului.

Codul galben intră în vigoare la data de 22 iunie, ora 10 și este valabil până la data de 22 iunie, ora 21, timp în care vom avea parte de instabilitate atmosferică. Zonele vizate sunt: cea mai mare parte a Moldovei, sud-estul Transilvaniei, precum și Carpații de Curbură și local în Carpații Meridionali. Până spre seară, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h, iar la altitudini mari, rafalele vor depăși 90 km/h.

Sunt vizate și Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în Transilvaniei și a zonei montane, unde vor exista rafale de 45…55 km/h, mai ales spre seară.

Zonele direct vizate sunt: Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Vrancea și Vaslui.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență le recomandă oamenilor să evite deplasările dacă nu sunt tocmai utile. De altfel, evitați să mergeți pe lângă copaci înalți, bătrâni, pentru că există riscul ca aceștia să cadă cu ușurință.

“Sistaţi activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închideţi toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii și evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ”, adaugă IGSU.

Vremea a fost foarte ciudată în ultima perioadă și vijeliile au provocat o mulțime de probleme și pagube.