Solstițiul de vară 2022. Cele mai importate tradiții din cea mai lungă zi a anului

Solstițiul de vară este unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an. Marchează cea mai lungă zi și de el se leagă o mulțime de evenimente și tradiții importante. Vezi ce trebuie să faci de această sărbătoare, dar și data la care pică anul acesta.

Totul despre solstițiul de vară
Și anul acesta, solstițiul de vară are loc la data de 21 iunie. Acest eveniment marchează cea mai lungă zi din an, precum și debutul verii astronomice. Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare, respectiv la cea mai mică înălţime faţă de ecuator. Ziua va avea 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

Din această dată, durata nopții începe să crească și cea a zilei să scadă, timp de şase luni, până la 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. Acest eveniment nu are dată fixă, iar în anii bisecți poate cădea la 20 iunie. Ziua aceasta este considerată a absolutului, înscrisă sub semnul focului, care este simbolul soarelui și aduce noi începuturi și marchează un nou drum spre fericire.

Tradiții solstițiul de vară
Sărbătoarea Sânzâienelor sau Drăgaica, așa cum îi spune în popor, este asociată cu Solstițiu de vară. Se spune că în această zi se deschid cerurile și ielele vin pe pământ. Aceste personaje mitice dansează pe câmpuri și dau puteri florilor, pentru a deveni plante de leac, dar le fac și rău celor care nu le respectă sărbătoarea.

Se spune că cei care surprind dansul acestora se îmbolnăvesc și nu vor mai putea fi vindecați vreodată. De altfel, cei care muncesc în această sărbătoare vor fi pociți și o vor lua razna.

Tot acum, fetele singure își pot visa ursitul dacă pun sub pernă flori de Sânziene sau busuioc. De altfel, își fac coronițe și, după ce visează, fac dansul Drăgaicei pentru ca ce au visat să li se îndeplinească.