Calendar ortodox 19 iunie 2022. Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel

Calendar ortodox 19 iunie 2022. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc Lăsatul Secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Urmează unul dintre cele mai importante posturi din timpul anului bisericesc. Iată ce reprezintă Lăsatul Secului!

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 19 iunie 2022
Pe 19 iunie, Biserica Ortodoxă marchează Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru si Pavel. Tot în această zi este sărbătorit și Sfântul Apostol Iuda. Duminică, 19 iunie 2022, Biserica Ortodoxă a rânduit lăsatul secului pentru începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Acesta este un post cu durată variabilă, în funcție de data Sfintelor Paști. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu este un post greu, pentru că are mai multe dezlegări la pește.

Semnificația expresiei: lăsatul se sec – cuvântul sec este înteles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. La Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul.

Potrivit Sintaxarului, moaștele Sfinților Apostoli Petru si Pavel au fost puse împreună. Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar cercetările mai noi au stabilit, cu o anume precizie, că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67.

Sfântul Apostol Iuda, sărbătorit pe 19 iunie 2022
În ziua în care se face Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Apostol Iuda. Potrivit Tradiției, Sfântul Apostol Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. El mai este cunoscut și ca Levi sau Tadeu, dar nu trebuie confundat cu celălalt Tadeu, care a făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului.

Troparul Sfântului Apostol Iuda

Apostole sfinte Iuda, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Tot în această zi Biserica Ortodoxă îi cinstește pe: Sfântul Mucenic Zosima, Cuviosul Părintele Zinon, Sfantul Mucenic Asingrit și Cuviosul Paisie cel Mare.