Boala care i-a schimbat viața actorului Valentin Uritescu. Ce spunea soția lui în urmă cu puțin timp

Valentin Uritescu a fost unul dintre cei mai mari actori din România. A plecat dintre noi, dar a lăsat în urma sa o carieră remarcabilă. Numele său va rămâne, cu siguranță, în istoria filmului și a teatrului românesc. Nu mulți sunt cei care știu că viața maestrului nu a fost deloc ușoară. Totul a luat o întorsătură grea în momentul în care a primit un diagnostic care avea să schimbe totul.

Boala care i-a schimbat viața actorului Valentin Uritescu
Valentin Uritescu suferea de ani de zile și era internat într-un centru privat unde primea îngrijiri de specialitate. Marele actor era bolnav de Parkinson – o boală degenerativă de la vârsta de 33 de ani. De 10 ani s-a retras din lumina reflectoarelor, iar în urmă cu doi ani familia a decis că este mai bine pentru el să fie internat într-un centru privat, unde este supravegheat în permanență de personal medical.

Într-un interviu mai vechi actorul mărturisea că a avut gânduri negre când a primit diagnosticul care i-a schimbat viața.

Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. ‘Ai Sindrom Extrapiramidal!’ Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: ‘Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!, mărturisea actorul.

Suferința maestrului Uritescu a fost grea. Acesta spunea că avea gânduri suicidare, din cauza unui medicament care avea reacții secundare teribile, și că toate au trecut când s-a rugat la icoana Maicii Domnului și a cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. (…) M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: ‘Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!’. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, spunea actorul Valentin Uritescu pentru ziarullumina.ro, în 2019.

Ce spunea soția lui Valentin Uritescu despre marele actor
Cu doar câteva zile înainte de moartea actorului, soția acestuia a acordat un interviu pentru Fanatik în care a vorbit despre starea de sănătate a lui Valentin Uritescu. Valeria Uritescu a spus că și-a trimis soțul în acel centru pentru că primește acolo îngrijiri de care nu ar avea parte în alt loc.

De doi ani de zile stă aici, poate mai mult. Arată foarte bine. E mai bine ca la hotel. Acolo l-am trimis, pentru că merită să stea într-un loc bun, unde este îngrijit!, a spus Valeria Uritescu pentru Fanatik.

Valentin Uritescu s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. Pe 4 iunie a fost ziua sa de naștere. Dumnezeu să-l odihnească!