Calendar ortodox 18 iunie 2022. Nu se fac treburi casnice de această sărbătoare

Luna iunie este plină de evenimente importante, de sărbători mari. Weekend-ul acesta sunt sărbătoriți sfinți mari, care au avut un rol semnificativ în religia noastră. În această zi mare nu se fac treburi casnice și se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Sărbătoare mare pe 18 iunie
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul, în fiecare an la data de 18 iunie. Cei trei făceau parte din familii de păgâni, dar singuri au descoperit drumul către Dumnezeu, de pe care nu s-au mai abătut până la sfârșitul vieții.

Au pătimit în Tripolis, în timpul împăratului Vespasian din porunca proconsulului Adrian, după ce au dat de veste că sunt creștini, motiv pentru care au fost aspru pedepsiți. Au trecut prin multe, dar niciodată nu s-au îndoit de credința lor.

Leontie a fost cel care i-a adus pe cei doi pe calea cea dreaptă. I-a poftit în casa lui, le-a vorbit frumos despre Dumnezeu și datorită lui au primit și botezul. Ulterior, cei trei au îndurat chinuri groaznice din cauza iubirii lor față de Dumnezeu. Trupul mucenicului Leontie a fost aruncat în afara orașului, însă creștinii din Tripolis l-au îngropat cu cinste.

În această zi nu se fac treburi casnice, nu se calcă și nu se spală. De altfel, este interzis să mergi pe câmp. Se spune că ar trebui să ținem post în această zi, pentru a-i preamări pe sfinții care au ales să moară pentru Dumnezeu.

Se spune că sâmbăta este bine să faci pomeni pentru cei plecați din această lume. Se pregătesc tot felul de preparate, printre care colivă, prăjituri. Acestea sunt duse la biserică, după care date de pomană celor săraci. Nu este bine să speli sau să mături în ziua în care faci un parastas, pentru că așa prăfuiești cele date pentru sufletele adormiților.