Câte zile durează postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numit și “Postul de vară”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au avut un rol foarte important în propovăduirea Evangheliei.

Astfel, creștinii ortodocși țin, la fiecare început de vară, un post care să-i cinstească.

În 2022, postul de vară începe luni, 20 iunie și se va termina pe data de 28 iunie, ținând opt zile.

Primele mărturii despre Sfinții Petru și Pavel
Primele mărturii despre postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt din secolul al IV-lea, aflate în Constituțiile Apostolice. Se spune că cei doi Apostoli posteau întotdeauna înaintea marilor evenimente, așa că acest obicei s-a transmis mai departe, mai întâi în rândul călugărilor, iar apoi către toți creștinii.

Cum se află durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Durata postului diferă de la an la an, find calculată în funcție de data Paștelui. De regulă, postul începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, adică prima duminică după Rusalii.

În fiecare an, durata postului de vară se calculează în funcție de câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pâna la 3 mai. În cazul în care Paștele cade târziu într-un an, există șanse ca postul să se desființeze, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în anii 1945 si 1956, cand Învierea a fost prăznuită pe data de 6 mai. În aceste situații, postul s-a ținut timp de trei zile, înaintea sărbătorii Sfinților Apostoli, pe 29 iunie.

În trecut, acest post mai purta numele de Postul Cincizecimii, fiindcă se ține în apropierea Rusaliilor. În popor, postul mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Despre Sfântul Apostol Pavel se știe că a propovăduit Evanghelia din Arabia până în Spania. Sfântul s-a născut în Tars și și-a dedicat viața credinței, constuind biserici și împrăștiind cuvântul lui Dumnezeu. O parte din călătoriile sale fac parte din Noul Testament.

Apostolul Petru a fost unul dintre Apostolii lui Iisus Hristos, fiind fratele Apostolului Andrei, cel dintâi chemat. Apostolul Petru s-a născut în Galilea și era un pescar sărac, numit, la naștere Simion. Numel de Petru l-a primit chiar de la Mântuitor.

Sfinții Apostoli au fost arestați împreună de Împăratul Nero, în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. Aceștia au fost condamnați la moarte și executați prin răstignire pe cruce cu capul în jos.

Din cele 8 zile ale postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, trei vor avea dezlegare la pește, respectiv: vineri, 24 iunie, sâmbătă, 25 iunie şi duminică, 26 iunie.