Când începe postul sfinților Petru și Pavel. Ce s-a schimbat la această sărbătoare

Sfinții Petru și Pavel sunt unii dintre cei mai importanți părinți ai religiei noastre. Cei doi sunt sărbătoriți în fiecare an la aceeași dată și au chiar și o perioadă de post dedicată special lor. Vezi de când nu mai ai voie să consumi alimente de dulce și când se încheie perioada de post închinată celor doi sfinți mari.

Interzis în postul sfinților Petru și Pavel
Data de 29 iunie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși, fiind sărbătoriți sfinții Petru și Pavel. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorați doi sfinți foarte importanți. Au avut un rol important pentru religia noastră, motiv pentru care sunt sărbătoriți în mod special și chiar au și un post destinat lor.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe luni, 20 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților. Postul este cel mai scurt dintre toate, dar și unul extrem de ușor. Durează doar șapte zile anul acesta, dintre care patru sunt de post. Va fi dezlegare la pește în zilele de: 22 iunie – pentru sărbătoarea „Sf. Grigorie Dascălul”, 24 iunie – pentru „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și 26-27 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică.

În această perioadă nu se consumă alimente de dulce, de origine animală precum lapte, carne sau ouă, ci doar cele de origine vegetală. De altfel, nu se fac nunți, cununii, petreceri, fiind o perioadă incompatibilă cu petrecerile.

Tradiții de Sfinții Petru și Pavel
Se spune că în această zi nu ai voie să muncești, să faci treburi casnice sau să speli. Sfântul Petru se supără pe cei care nu țin cont de sărbătoarea lui și se răzbună: poate arunca cu tunete și grindină peste culturi, poate aduce cutremure.

Pentru a fi ferit de cele rele, în ziua de Sânpetru, poartă usturoi și pelin în buzunare. Tradiția mai spune că femeile nu ar trebui să mănânce mere până acum, pentru că vor fi ferite de boli. Iar despre pistrui, o problemă destul de mare, spală-te cu apă la miezul nopții, când vor cânta cocoșii, iar așa vei evita ca aceștia să se extindă.

Dacă va tuna în ziua de Sânpetru, nucile sau alunele nu vor avea miez, vor fi viermănoase. Se spune că vara va fi așa cum este și ziua de Sânpietru, o zi perfectă pentru a ne da seama de prognoza pentru restul acestui anotimp.