Calendar ortodox 16 iunie 2022. Un mare sfânt, făcător de minuni, sărbătorit de Biserica Ortodoxă

Calendar ortodox 16 iunie 2022. În această zi Biserica Ortodoxă cinstește unul dintre cei mari sfinți ai Ortodoxiei, anume pe Sfântul Tihon care a fost sfințit episcopul Amatundei (Cipru). Iată cele mai importante informații despre sfântul sărbătorit astăzi, lucruri pe care toți credincioșii trebuie să le cunoască!

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de joi, 16 iunie
Sfântul Tihon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 16 iunie s-a îngrijit de aproapele său încă din primii ani de viață. Fiind brutar, tatăl său îl trimitea să vândă pâine, iar el o dăruia săracilor fără să le ceară bani în schimb. Când tatăl său a aflat ce face acesta, el i-a răspuns că atunci când le dăruiește pâine săracilor îl împrumută pe Dumnezeu.

Tradiția spune că în urma rugăciunilor Sfântului Tihon, tatăl său a găsit hambarele atât de pline de grâu, încât nici nu mai putea deschide ușa acestora.

Se știe despre Sfântul Tihon că a convertit mulți păgâni la credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Tot el a dărâmat multe temple și a ridicat biserici pe locul lor.

În această zi de sărbătoare este bine să aprinzi o lumânare sfințită și să citești cu voce tare Canonul de rugăciune către Sfântul Tihon. De asemenea poți începe ziua cu Rugăciunea de joi, dar și cu Rugăciunile Începătoare menite să întărească fiecare credincios și să-l pregătească pentru activitățile zilnice.

Canon de rugăciune către Sfântul Tihon
Tropar Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, glasul 1:
Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Alți sfinți sărbătoriți joi, 16 iunie 2022. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei, Sfinților cinci mucenici din Nicomidia și a Sfinților patruzeci de mucenici romani.

Pregătiri pentru Postul Sfinților Petru și Pavel
Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru postul Sfinților Petru și Pavel, unul dintre cele mai importante posturi din anul bisericesc. Duminică, 19 iunie este Lăsatul Secului, ultima zi în care se mai pot consuma mâncăruri de dulce. Luni, 20 iunie începe postul care ține până pe 28 iunie. Pe 29 iunie este sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, zi în care Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este o sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel. Sărbătoarea este de origine veche, data fiind selectată ca aniversare, fie când au murit sau atunci când au fost mutate moaștele lor.