Caprifoiul sau mâna Maicii Domnului, planta care vindecă toate bolile. La ce folosește

Mâna Maicii Domnului este denumirea populară a caprifoiului, fiind o floarea cățărătoare, cu o mireasmă aparte. Florile tinere sunt de culoare albă, iar, cu trecerea timpului, devin galbene.

Conform tradiției populare, mâna Maicii Domnului este o plantă cu puteri tămăduitoare, ajutând atât în cazul rănilor fizice, cât și în cazul celor psihice.

Astfel, legenda spune că Fecioara Maria a căutat adăpost la mai multe plante, atunci când fugea de soldații lui Irod, cu pruncul în brațe. Singura plantă care i-a oferit adăpost a fost caprifoiul. Atunci, Fecioara a binecuvântat floarea prin puterile tămăduitoare.

„De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Beneficiile caprifoiului

Caprifoiul este cunoscut pentru beneficiile sale. Se spune, în popor, că cine culege caprifoi în ziua de Sfântă Mărie Mare și se spală cu el după ce l-a fiert, va fi apărat de boli.

Din caprifoi se pot obține tincturi, oțeturi, uleiuri volatile, infuzii și chiar vin. Aceste preparate au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, ajutând și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Infuzia cu rădăcină de mâna Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi luptă împotriva bolilor de inimă. Un alt beneficiu al infuziei este calmarea crampelor şi durerilor articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.

Pentru a grăbi vindecarea rănilor, pregătiți un macerat din flori. La o ceașcă de caprifoi, folosiți un litru de apă și lăsați-le la macerat peste noapte. A doua zi, după filtrare, soluția poate fi folosită pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici, sub formă de comprese.