Elevii absolvenți de clasa a VIII-a care au susținut prima probă din cadrul examenului de Evaluarea Națională au avut parte de un subiect controversat la Limba și literatura română. Imediat cum s-a încheiat proba, copiii au început să se întrebe între ei cum au rezolvat subiectul și dacă există un singur răspuns corect.
Subiect controversat la Evaluarea Națională
Un subiect de două puncte a stârnit controverse la proba de la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională. Unii profesori au susținut că subiectele au fost de clasa a V-a și nu a VIII-a, iar reacțiile din partea unor persoane publice nu au întârziat să apară.
Imaginează-ţi că tocmai te-ai întors din vacanţă şi prezintă cea mai frumoasă întâmplare. Acesta a fost subiectul de două puncte care i-a bucurat pe toţi copiii de clasa a opta, și pe care profesorii l-au considerat mult prea ușor.
Nu a fost singurul subiect considerat sub nivelul unui copil de clasa a VIII-a. O reacție vehementă cu privire la Evaluarea Națională din acest an a avut Tudor Chirilă. Artistul s-a arătat șocat de inutilitatea unora dintre cerințele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții de clasa a VIII-a în cadrul probei la Limba și literatura română.
O altă cerință a fost ca elevii să scrie din ce rasă face parte câinele Şmil, din fragmentul din “Frânturi din viaţa lui Delavrancea”.
Oameni buni, ce relevanţă are rasa câinelui pentru examenul de literatură de la Evaluarea Naţională? Din punctul meu de vedere, la literatură ar trebui să fie un examen oral exclusiv în care copiii să reuşească să poată să dezbată împreună cu profesorul lor un text, să fie o discuţie prietenească în care profesorul să poată pune un anumit tip de întrebări, să solicite un tip de răspunsuri din care să reiasă felul cum gândeşte, cum percepe un copil un text, a susținut Tudor Chirilă.
Artistul a subliniat cât de important este ca elevii să exerseze gândirea critică și să fie încurajați să folosească propriile cuvinte, chiar dacă acestea nu sunt cele mai potrivit pentru un eseu.
Ce spune Ministrul Educației despre subiectele de la Evaluarea Națională
Ministrul Educației este de părere că subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost considerate accesibile și că nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Sorin Cîmpeanu a declarat că subiectele sunt adecvate perioadei perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia ei (n.r pandemie-școală online) și că, de asemenea, sunt adecvate testelor PISA.
Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deşi nu sunt atât de simple pe cât acuză unii, a spus Sorin Cîmpeanu.
Rezultatele vor fi publicate pe evaluare.edu.ro și în centrele de examen pe 23 iunie 2022. Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de Evaluare Națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Nota de la Evaluarea Naţională înseamnă 80% din media cu care un elev va intra la liceu, iar 20% reprezintă media notelor din gimnaziu. Înscrierea la licee va începe de luna viitoare.