Calendar ortodox 15 iunie 2022 – Ce se face în zi cu HARȚI. Sfântul sărbătorit de credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 15 iunie 2022. La jumătatea lunii, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Proroc Amos. Iată ce înseamnă acest sfânt pentru Ortodoxie și ce ar trebui să știe toți credincioșii despre sărbătoarea închinată lui. Este zi cu harți în Calendarul Ortodox.

Calendarul ortodox al zilei de miercuri, 15 iunie 2022
Potrivit Tradiției, Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa de lângă Betleem și a trăit în secolul al VIII lea î.Hr. A păzit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, până la alegerea sa ca proroc. Inceputul prorocirii lui a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, și în vremea împăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria.

Sfântul sărbătorit în Calendarul Ortodox de miercuri, 15 iunie, a fost cel care i-a certat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru că se închinau la idoli. Tot ael a fost cel care a întors poporul de la închinarea la vieții de aur.

Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare Troparul și Condacul Sfântului Prooroc Amos:

Troparul Sfântului Prooroc Amos

A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Amos

Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

Citește și: Rugăciunea zilei de miercuri. Tradiții și superstiții pentru această zi

Alți Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox de miercuri, 15 iunie 2022. Tot astăzi, facem pomenirea: Sfântului Mucenic Dula, Soborului Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu de la Maranachiu, Sfântului Mucenic Narsi, Sfântului Fortunat și a Sfântului Apostol Ahaic. De asemenea sunt pomeniți Sfântul Apostol Ștefan, Sfântul Mucenic Isihie, Sfântul Cuvios Ortisie și Sfânta Muceniță Gravs.

15 iunie – zi cu Harți. Ce trebuie să știe credincioșii
Din punct de vedere etimologic, cuvântul „harți” este o prescurtare a lui „araciavorat”(armeană), care înseamnă postul premiţiilor sau postul premergător Păresimilor.

Trebuie să știți că în calendarul ortodox, termenul „harți” este folosit pentru a semnala zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului.

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit, în acest caz, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În aceste zile se poate consuma orice fel de alimente – carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.

Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel este duminică, 19 iunie, iar sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este marcată în Calendarul Ortodox, cu o cruce roșie, pe data de 29 iunie.