Elena Udrea va fi extrădată în România conform unei decizii judecătorești din Bulgaria la mai bine de două luni de când a fost arestată. Fostul ministru se plângea presei de condițiile precare din penitenciarele din România, dar sindicaliștii din domeniu o contrazic. Aceștia afirmă ca la Penitenciarul „Târgșor” sunt condiții mai bune pentru Elena Udrea decât au unii bătrâni în azile.
Cum arată penitenciarul Târgșor unde va fi închisă Elena Udrea?
Sindicaliștii spun că penitenciarul Târgșor are condiții mai bune ca multe din azilele pentru bâtrâni.
iderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanțu, o acuză pe Elena Udrea că a invocat condițiile din închisorile românești pentru a scăpa de detenție, deși banii furați de aceasta puteau fi folosiți la îmbunătățirea acestor condiții.
„Banii furați de Udrea puteau fi folosiți pentru condițiile de detenție”
„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor”, se arată în comunicatul FSANP.
Dorobanțu susține că Udrea a lansat acuzații nefondate despre condițiile inumane și degradante din peniteniciare pentru a scăpa de închisoare, chiar dacă s-a pronunțat împotriva ei o sentință definitivă. „A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, afirmă Cosmin Dorobanțu.
Acesta a prezentat în detaliu condițiile în care Udrea își va petrece șederea în închisoare. Într-o primă fază, fostul ministru va sta 21 de zile în carantinare-observare, într-o încăpere în care va avea cel puțin 4 m². În această perioadă, va fi examinată medical, se vor desfășura activități de educație sanitară și vor fi evaluate nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență.
Ulterior, o comisie din penitenciar va stabili regimul inițial al detenției, care poate fi închis sau semideschis. Aceeași comisie poate lua în calcul statutul Elenei Udrea ca persoană care necesită protecție, ceea ce presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.
„Din punct de vedere al spațiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spațiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru. Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate”, precizează sursa citată.
Facilitățile din camerele de detenție
În camerele de detenție sunt instalate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, televizor și radio, iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Băile sunt dotate cu chiuvetă, duș, oglindă, etajeră şi WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate.
„Accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou la o sursă autorizată proprie. Calitatea apei, este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare. Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secțiilor de deținere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deținere”, precizează sindicatul angajaților din penitenciare.
Udrea va putea să se plimbe în aer liber timp de două ore, în curtea special amenajate, dar acest interval poate fi extins cu încă o oră, în cazul în care nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activități în afara camerei.
„Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menționarea normelor asigurate la mic dejun, prânz și cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afișate, zilnic, în cadrul fiecărei secții de deținere”, informează FSANP.
De asemenea, deținutele beneficiază de asistență medicală și tratament gratuite la cerere sau când este necesar.
„Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se spune în încheierea comunicatului citat.