Calendar ortodox 9 iunie 2022

Calendar ortodox 9 iunie 2022: Ce sărbătoare este joi? Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Chiril al Alexandriei, în fiecare an la data de 9 iunie.

Calendar ortodox 9 iunie 2022. Cine a fost Sfântul Chiril al Alexandriei?

Sfântul Chiril s-a născut în anul 370, în Alexandria Egiptului și provenea dintr-o familie cu bune calități educaționale, fapt ce va influența considerabil râvna sa. El a beneficiat și de ajutorul duhovnicesc-moral al unchiului său, patriarhul Teofil al Alexandriei, potrivit basilica.ro.

Chiril a fost un scriitor prolific, el fiind și protagonistul principal al controverselor hristologice din secolele al IV-lea și al V-lea.

Acest sfânt a fost figura centrală a Sinodului de la Efes din 431 care a culminat cu îndepărtarea lui Nestorie din scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului. Sfântul Chiril este unul din Părinții Bisericii și faima sa în lumea ortodoxă i-a adus numele de „ Pecete a tuturor Părinților ”.

În anul 444 Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice alături de Dumnezeu, pe care a încercat să Îl facă cunoscut tuturor oamenilor.

Sfântul Chiril este pomenit în Biserica Ortodoxă atât în ziua de 9 iunie, cât și pe data de 18 ianuarie, împreună cu Sf. Atanasie al Alexandriei.

Rugaciune de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu
Doamne, Iisuse Hristoase, Dum­ne­zeul nostru, Dumnezeule a toata milosti­vi­rea si indurarea, Care ai ne­­masurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oa­meni, cazand acum catre a Ta slava, cu frica si cu cutremur, aduc Tie mul­tumire pentru binefa­cerile de care m-ai invrednicit pe mine, nevrednicul
robul Tau.

Te sla­vesc, Te laud si Te cant ca pe un Domn, Stapan si Facator de bine. Si iarasi cazand inaintea Ta, Iti multu­mesc si cu smerenie ma rog nemasu­ratei si negraitei Tale milostiviri ca si de acum inainte sa-mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu. Izbaveste-ma de tot raul si necazul. Daruieste-mi liniste. Si ma invredniceste ca in toate zilele vietii mele totdeauna multu­mire sa-Ti aduc si sa graiesc si sa cant cele preabune Ta­talui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin!